Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 en hoofdklasse in Schaijk en Zeeland


Datum: zaterdag 22 maart 2014

Locatie: Holenbergsestraat & Boekelsedijk, Schaijk & Zeeland


Op 15 maart jl. startte een nieuw seizoen vol vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Zo ook op zaterdag 22 maart in de veiligheidsregio Brabant-Noord waar men startte met de provinciale vaardigheidstoetsen. De posten Schaijk en Zeeland (beide gemeente Landerd) organiseerde deze dag ieder een eigen wedstrijdbaan. In Schaijk werd door 10 ploegen gestreden in de klasse 112 en in Zeeland namen 6 ploegen deel aan de hoofdklasse wedstrijden, een zevende ploeg had zich vroegtijdig teruggetrokken.
Om 7.30 uur meldde de eerste ploegen zich al bij zalencentrum “Het Witte Huis” aan de Reekseweg in Zeeland. Op beide locaties kon het massaal meegereisde publiek aanschouwen hoe de vaardigheidstoetsen verliepen. Ondanks het wisselvallige weer wat met enige regelmaat wisselde van regen naar zonneschijn kan met terugkijken op een geslaagde dag.    
Baan Schaijk (112)
Tien maal werd deze zaterdag uitgerukt voor een brandende aanhanger welke nabij de zandafgraving aan de Holenbergsestraat in Schaijk stond. Halverwege het zandpad werd men opgevangen door een persoon welke de ploegen naar het brandadres dirigeerde. Kort nadat men gearriveerd was passeerde zowel een crossmotor en één “Dakar” truck het brandadres en kwamen aan de andere zijde van een zandheuvel met elkaar in botsing. De motorrijdster kwam met haar been bekneld te zitten onder het voorwiel van de truck. Door op een veilige manier het 10 ton zware voertuig te lichten kon zij is veiligheid worden gebracht. Door een goede samenwerking met de overige hulpdiensten kon deze klus relatief simpel geklaard worden. Ook het schakelen tussen brand en hulpverlening was een puntje van aandacht. In het bestelbusje nabij de brandende aanhanger stonden gasflessen welke in veiligheid gebracht moesten worden. Uiteindelijk slaagde de ploegen van Heusden, Vlijmen en Sint-Oedenrode erin om door de stoten naar de volgende ronde (1e ronde gewestelijk). Zij werden respectievelijk nummer één, twee en drie.
Baan Zeeland (hoofdklasse)
Zaterdag rukte de brandweer zes maal uit voor een brand bij aannemingsbedrijf Cornelissen aan de Boekelsedijk in Zeeland. De deelnemende wedstrijdploegen kwamen ter assistentie aan de al ingezette lokale brandweereenheid. Bij aankomst was het vuur op het dak en een slachtoffer welke zich op hoogte bevond direct zichtbaar. Na goed overleg met de bevelvoerder van de 1e tankautospuit kon worden ingezet op de voor hen bestemde brandhaard. Door middel van een motorkettingzaag moest men zich toegang verschaffen tot het gedeelte waar zich nog enkele personen bevonden. De Officier van Dienst (OvD) eveneens van de deelnemende ploegen kwam ter plaatse en nam de coördinerende taak op zich. Naast twee blusvoertuigen werden ook een ladderwagen en een tankwagen ingezet. Nadat het vuur volledig was gedoofd en alle slachtoffers in veiligheid waren gebracht was ook deze klus geklaard. Uiteindelijk slaagden de ploegen van Laren, Beesel – Reuver en Uden erin om door te storen naar de volgende ronde (gewestelijk). Zij werden respectievelijk nummer één, twee en drie.
Na afloop van deze geslaagde wedstrijddag kwamen alle deelnemers, juryleden en overige belangstellenden opnieuw samen in zalencentrum “Het Witte Huis” waar omstreeks 20.00 uur de prijsuitreiking plaatsvond. Van beide banen werd door de jury uitgelegd hoe men de wedstrijdbaan had geënsceneerd, eveneens gaven zij enkele tips en tops mee. Na enkele dankwoorden door wedstrijdleider René de Laat was het woord aan Burgemeester Marnix Bakermans welke op een leuke wijze de uitslag bekend maakte. Als klap op de vuurpijl werd alle deelnemers van de vaardigheidstoetsen een vrijkaart aangeboden voor de Halfvastenfeesten welke plaatsvind in het weekend van 28, 29 en 30 maart aanstaande. Dit vanwege het drama wat zich in 2008 voordeed waarbij alle leden van de brandweerpost Zeeland in touw waren op het moment dat de storm door de tenten op het feestterrein raasden.

Ga terug naar het archief