Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse TAS-HD en klasse 112 in ‘s-Hertogenbosch en Vlijmen


Datum: zaterdag 5 april 2014

Locatie: Poeldonkweg & Nieuwkuijkseweg, 's-Hertogenbosch & Nieuwkuijk


Op zaterdag 5 april organiseerde de brandweerposten ‘s-Hertogenbosch en Vlijmen de provinciale vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). In ‘s-Hertogenbosch werd door 10 ploegen gestreden in de klasse TAS-HD en in Vlijmen namen eveneens 10 ploegen deel aan de wedstrijden in de klasse 112. Om 7.15 uur meldde de eerste ploeg zich op de brandweerkazerne aan de Vogelstraat in ‘s-Hertogenbosch. Op beide locaties kon het massaal meegereisde publiek aanschouwen hoe de vaardigheidstoetsen verliepen. Zelfs in het bedrijfspand aan de Poeldonk in ’s-Hertgoenbosch kon het publiek binnen in een grote hal een deel van de wedstrijdbaan aanschouwen. In de ochtend was het bewolkt en waaide er een koude wind maar nadat de zon doorbrand was het perfect wedstrijd weer. De organisatie van deze dag kan terugkijken op een geslaagde dag.
Baan ‘s-Hertogenbosch (TAS-HD) Tijdens de beveiligingsronde op bedrijvencentrum De Poeldonk aan de Poeldonkweg in ’s-Hertogenbosch bemerkte een beveiligingsbeambte een opmerkelijke autobrand op. Direct waarschuwde zij de brandweer en wachtte deze samen met haar diensthond op. De brandende auto werd deels in het pand aangetroffen. Na een snelle verkenning werd al snel duidelijk wat er zich had afgespeeld. Criminelen pleegde een ramkraak op een door de politie ingericht XTC-laboratorium. De brand bereidde zicht uit naar een technische ruimte op de bovenverdieping. Nadat de criminelen merkte dat er nog mensen in het pand aanwezig waren zetten zij het op een lopen. Eén van hen had hoge nood en bedwelmde door de rook tijdens het doen van een grote boodschap op het toilet. De brandende auto kon relatief snel worden afgeblust waarna kon worden doorgestoten naar binnen.  Omdat op het bedrijventerrein geen waterwinplaatsen beschikbaar waren en om de blusploeg toch van voldoende bluswater te voorzien werd gebruik gemaakt van de regionale tankwagen welke gestationeerd is bij de post Uden. Uiteindelijk slaagde de ploegen van Nistelrode, Oeffelt en Rosmalen 2 erin om door de stoten naar de volgende ronde (1e ronde gewestelijk). Zij werden respectievelijk nummer één, twee en drie.
Baan Vlijmen (112) Terwijl de ploegen nog ontspannen stonden te wachten op het uitrukbericht van de alarmcentrale werd hun aandacht gewekt door een wielrenner welke in paniek kwam aanrijden. Hij vertelde dat op een nabijgelegen camping een ongeval was gebeurd. Vanaf het parkeerterrein aan de Nieuwkuijksestraat werden zij gedirigeerd naar wielerbaan De Heuvelen aan de Nieuwkuijkseweg in Nieuwkuijk waar de brandweerlieden van de post Vlijmen hun wedstrijdbaan hadden geënsceneerd. Door een beschonken automobilist welke de macht over het stuur verloor werd een ravage aangericht. Een barbecue werd omver gereden waardoor een kleine brand ontstond,  vervolgens reed hij in op een vouwwagen welke een rivier in dreigde te schuiven. Eén man kwam bekneld te zitten onder de auto terwijl een vrouw enkele brandwonden aan haar armen opliep. Met alle inspanning hield deze vrouw de vouwwagen waarin een baby lag tegen zodat deze niet in de rivier stortte. Rumoerige jongeren, eveneens onder invloed van alcohol, waren al druk bezig de beknelde man onder het voertuig vandaan te halen. Wanneer de brandweer in de buurt probeerde te komen ontstond tussen hen een opstootje welke behoorlijk uit de hand kon lopen. Zo gingen de jongeren onder andere aan de haal met de aangebrachte stabilisatieblokken. Door deze personen over te dragen aan de politie kon men veilig en verantwoord te werk gaan. Door de vouwwagen vast te zetten kon de vrouw haar ongelukkige positie verlaten. Na het koelen van haar brandwonden kon zij worden overgedragen aan de ambulancedienst. Eveneens als de baby welke verder geen noemenswaardige verwondingen opliep. Door de auto te lichten kon de man worden bevrijdt uit zijn benarde positie. Nadat de bestuurder uit de auto werd gehaald probeerde hij aan de aandacht te ontkomen en zetten het hem op een lopen. Menigeen probeerde hier een stokje voor te steken en droegen deze man over aan de politie. Uiteindelijk slaagde de ploegen van Bakel 2, Zeeland en Sint Anthonis erin om door de stoten naar de volgende ronde (1e ronde gewestelijk). Zij werden respectievelijk nummer één, twee en drie.
Na afloop van deze geslaagde wedstrijddag kwamen alle deelnemers, juryleden en overige belangstellenden samen in de brandweerkazerne aan de Burgemeester Zwaansweg in Vlijmen waar na het nodige oponthoud omstreeks 20.30 uur de prijsuitreiking plaatsvond. Van beide banen werd door de jury uitgelegd hoe men de wedstrijdbaan had geënsceneerd, eveneens gaven zij enkele tips en tops mee. Na enkele dankwoorden door wedstrijdleider René de Laat was het woord aan Burgemeester Jan Hamming (gemeente Heusden) welke de uitslag bekend maakte.

Ga terug naar het archief