Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Liempde en Sint-Oedenrode


Datum: zaterdag 12 april 2014

Locatie: Brukelsestraat & Vogelsven, Liempde & Sint-Oedenrode


Op zaterdag 12 april organiseerde de brandweerposten Liempde en Sint-Oedenrode de provinciale vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Op beide banen werd door 10 ploegen gestreden in de klasse 112. Om 7.15 uur meldde de eerste ploeg zich op de brandweerkazerne aan de Oude Postbaan in Liempde. Voor aanvang van de wedstrijd werd van iedere ploeg een groepsfoto gemaakt, voor de kiosk in het Concordiapark stond de oude Bedford welke nog steeds in het bezit is van de Liempdse spuitgasten opgesteld. Dit geheel fungeerde als achtergrond voor deze foto’s. Op beide locaties kon het massaal meegereisde publiek aanschouwen hoe de vaardigheidstoetsen verliepen. Zelfs in de fietstunnel aan de Hogenbergseweg in Liempde was een plek ingericht waar het publiek dit deel van de wedstrijdbaan kon aanschouwen. Hoewel het in de vroege ochtend nog koud en mistig was klaarde het in de loop van de ochtend op en kwam de zon door. De organisatie van deze wedstrijddag kan terugkijken op een zeer geslaagde dag met twee spectaculaire scenario’s.
Baan Liempde (112)
Voorbijgangers ontdekten op de Brukelsestraat nabij de fietstunnel Vrilkhoven in Liempde een autobrand en meldde deze via 112 bij de alarmcentrale. De brandweer werd hierop gealarmeerd en rukte uit naar het opgegeven adres. Bij aankomst van de ploegen scheurde een motor bij de brandende auto weg. Na een snelle verkenning werd duidelijk dat het niet om een gewone autobrand ging maar om een afrekening in het criminele circuit.  Vanuit de uitlaat van de auto waarvan de motor nog draaide liep een slang een put in. De auto stond pal bovenop deze put. De zogenaamde put was het mangat van de pompruimte van de tunnel. In de pompruimte zaten twee criminelen ondergedoken, echter hun rivalen waren achter deze schuilplaats gekomen en wilde deze twee uit de weg ruimen. Eén van deze criminelen werd in de kelder van de pompruimte vast geketend aan enkele leidingen, de andere crimineel werd toegetakeld en bewusteloos achtergelaten in de ruimte. Vervolgens hadden de rivalen ook de tunneldeur gebarricadeerd met een auto en middels de uitlaatgassen welke men de put in loodste wilde ze de criminelen vermoorden. De motor welke wegscheurde was een van de rivalen welke controleerde of alles nog volgens plan verliep. Nadat de bewusteloze crimineel bijkomt kreeg hij schuim in zijn ogen omdat hij vermoedde dat er een brand woedde in de ruimte en deze met een schuimblusser boven zijn hoofd probeerde te doven. Van een brand was echter geen sprake in de pompruimte van de tunnel. Uiteindelijk slaagde de ploegen van Ravenstein, Drunen en Schaijk erin om door de stoten naar de volgende ronde (1e ronde gewestelijk). Zij werden respectievelijk nummer één, twee en drie.
Baan Sint-Oedenrode (112)
De brandweer werd gealarmeerd voor een zogeheten assistentie ambulance in het Vresselsbos te Sint-Oedenrode. In een bosperceel aan het Vogelsven lag een zware boswandelaar met een gebroken been welke met extra mankracht uit het bos getild moest worden. Direct na aankomst van het blusvoertuig raasde enkele mountainbikers voorbij en uit tegenovergestelde richting kwam een “Dakar” truck met lomp geweld aan gescheurd. Op het moment dat de ploegen het bos betraden werden zij verrast door een jager welke twee duiven uit de lucht schoot. Door het agressieve rijgedrag van de truckbestuurder raakte één van de mountainbikers bekneld onder een wiel van de truck. Al snel werd de ploeg door een mountainbiker gealarmeerd welke in paniek bij de ambulance aan kwam. Bij aankomst van de wedstrijdploegen bij de “Dakar” truck troffen zij een waar schouwspel aan. De chauffeur was op het dak geklommen terwijl de fietsmaten van de beknelde mountainbiker er alles aan deden hem beneden te krijgen. In goede samenwerking met de politie konden deze boze mountainbikes worden afgevoerd waarna begonnen kon worden met het bevrijden van het slachtoffer. De sportman had een slagaderlijke bloeding opgelopen doordat het stuur van zijn fiets in zijn arm was geboord. Nadat alles goed was onderstopt kon het stuur worden los geknipt. Vervolgens kon de truck worden gelicht om het beknelde been onder het rechtervoorwiel te bevrijden. Nadat ook deze bevrijding op een veilige en verantwoorde manier had plaatsgevonden kon met het incident overdragen aan de politie en rechtsomkeer naar de kazerne maken. Uiteindelijk slaagde de ploegen van Grave 2, Bakel en Vierlingsbeek erin om door de stoten naar de volgende ronde (1e ronde gewestelijk). Zij werden respectievelijk nummer één, twee en drie.
Na afloop van deze geslaagde wedstrijddag kwamen alle deelnemers, juryleden en overige belangstellenden samen in Grand Café “De Gouden Leeuw” aan de Markt in Sint-Oedenrode. Na het nodige oponthoud werd omstreeks 20.20 uur gestart met de prijsuitreiking. Van beide banen werd door de jury uitgelegd hoe men de wedstrijdbaan had geënsceneerd, eveneens gaven zij enkele tips en tops mee. Na enkele dankwoorden door wedstrijdleider René de Laat was het woord aan Loco Burgemeester Cees van Rossum (gemeente Sint-Oedenrode) welke de uitslag bekend maakte.

Ga terug naar het archief