Reportages

Reddingsbrigades houden grote oefening bij BillyBird Park


Datum: zondag 13 april 2014

Locatie: Zeelandsedijk, Volkel


Verschillende reddingsbrigades uit de regio Brabant-Noord hielden op zondag 13 april een grootscheepse rampoefening. De oefening vond tussen 11.00 en 15.30 uur plaats op het terrein van BillyBird Park Hemelrijk aan de Zeelandsedijk in Volkel. Sinds december 2012 werken de verschillende brigades uit Boxtel, ’s-Hertogenbosch, Mill, Oss, Uden en Veghel nauw samen. Om deze samenwerking te optimaliseren wordt een aantal keren per jaar gezamenlijk geoefend.
Tijdens de oefening werden verschillende realistische situaties nagebootst. Op diverse plaatsen in het park werden ongevallen in scene gezet. De uitdaging voor de reddingsbrigades was dat zij hun werk moesten doen terwijl alle attracties geopend waren; de waterfietsers maakten gewoon hun rondje op het water en de achtbaan zoefde rakelings voorbij de plek waar gewonden vielen. Slachtoffers werden per boot verplaatst naar een noodhospitaal welke speciaal voor deze oefening werd ingericht. Eigen leden van de reddingsbrigade speelde figurant en boden een reëel tegenspel tijdens de oefening.
De manier waarop de reddingsbrigades de verschillende noodsituaties beoordeelde en aanpakte werd door een deskundige jury beoordeeld. Bijzonder was de aandacht van de reguliere bezoekers van het park. Zij konden tijdens hun bezoek aanschouwen hoe de leden van de verschillende reddingsbrigades te werk gingen in een geval van dergelijke noodsituaties. Bij de oefening werden door de dag heen gebruik gemaakt van verschillende boten.

Ga terug naar het archief