Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse TAS-HD in Lith


Datum: zaterdag 17 mei 2014

Locatie: Marktplein, Lith


Brandweervaardigheidstoetsen klasse TAS-HD in Lith Op zaterdag 17 mei organiseerde de brandweerpost Lith (Brandweer Brabant-Noord, district Maasland) de gewestelijke vaardigheidstoetsen (1e ronde) van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) in de klasse TAS-HD. Op deze baan werd door 10 ploegen gestreden om uiteindelijk door te gaan naar de gewestelijke vaardigheidstoetsen (2e ronde). Om 7.30 uur meldde de eerste ploeg zich bij de brandweerkazerne aan de Dr. Wiegersmastraat in Lith. Op de wedstrijdlocatie kon het massaal meegereisde publiek de vaardigheidstoetsen volgen. Vanaf een bordes in de hal van het voormalige gemeentehuis kom men zelfs binnen alle acties volgen. Naarmate de dag vorderde steeg de tempratuur aannemelijk. Dit zorgde tijdens de wedstrijden voor enkele kleine incidentjes zoals hittestuwing van de ploegleden. Ondanks deze kleine incidentjes kan de organisatie van deze wedstrijddag terugkijken op een zeer geslaagde dag met reëel scenario.
Baan Lith (TAS-HD)
De deelnemende ploegen rukte uit voor een automatisch brandalarm in het voormalige gemeentehuis aan het Marktplein in Lith. Na het aflezen van de brandmeldcentrale welke was geactiveerd door een automatische rookmelder en een snelle verkenning kon de vuurhaard gemakkelijk worden gelokaliseerd. De brand welke was ontstaan in een archiefkast op de begane grond was doorgeslagen naar de 1e verdieping. Als men bij aankomst goed had opgelet had men voor het pand een bedrijfsauto zien staan. Dit duidde er op dat er vermoedelijk mensen in het pand aanwezig waren. In het pand, gevuld met rook, lagen zowel op de begane grond als op de  1e verdieping slachtoffers. Een van hen had brandwonden welke gekoeld moesten worden en de andere was buiten bewustzijn. Door de zware rook was het zicht in sommige vertrekken zeer slecht, het juiste gebruik van een warmtebeeldcamera leidde vaak tot het vinden van de slachtoffers. Uiteindelijk slaagde de ploegen van Gameren, Nistelrode en Graft De Rijp erin om door de stoten naar de volgende ronde (2e ronde gewestelijk) welke gehouden wordt op 21 juni in Rotterdam. Zij werden respectievelijk nummer één, twee en drie.
Na afloop van deze zonovergoten wedstrijddag kwamen alle deelnemers, juryleden en overige belangstellenden samen in de brandweerkazerne aan de Dr. Wiegersmastraat in Lith waar de prijsuitreiking plaats vond. Omstreeks 19.30 uur werd gestart met deze prijsuitreiking. Na enkele dankwoorden door wedstrijdleider René de Laat en een korte uitleg hoe men de wedstrijdbaan had geënsceneerd was het woord aan wethouder Reina de Bruijn (gemeente Oss) welke de uitslag bekend maakte.

Ga terug naar het archief