Reportages

Grote natuurbrandbestrijding oefening in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen


Datum: woensdag 21 mei 2014

Locatie: Torenstraat, Drunen


Na een lang traject van voorbereidingen was het woensdagmiddag 21 mei eindelijk zo ver. In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen werd een grootscheepse natuurbrandbestrijding oefening gehouden welke georganiseerd werd door de Veiligheidsregio Brabant-Noord in samenwerking met de gemeente Heusden. Vanaf pakweg 12.30 uur verzamelden de eerste deelnemende eenheden zich op de parkeerplaats nabij De Drie Linden in Giersbergen. In no-time kleurde de gehele parkeerplaats rood door de vele brandweervoertuigen. Naast de brandweer deden ook hulpverleners van onder andere de ambulancedienst, politie, defensie, gemeente en Natuurmonumenten aan deze oefening mee.
De oefenstaf had een grote natuurbrand geënsceneerd in het gebied welke ruwweg lag tussen Giersbergen en Fellenoord. Via borden op alle toegangswegen van het natuurgebied werden bezoekers geattendeerd op de brandweeroefening. Ook werd verzocht enige afstand te houden van de voertuigen en de hulpverleners niet te storen. Men zette zelfs enkele verkeersregelaars in om het verkeer rondom het natuurgebied in goede banen te laten verlopen. Om grote overlast voor de bezoekers van het natuurgebied te beperken werd maar een beperkt aantal brandweerslangen uitgerold of met water gewerkt.  Eveneens werd geprobeerd om fietspaden zoveel mogelijk vrij te houden. Ook werd een stop- en parkeerverbod ingesteld voor de Torenstraat (nabij de sportvelden), de Steegerf en de Klinkert. Naast het gigantische vuurfront welke door het natuurgebied raasde had de oefenstaf ook nog enkele andere incidenten voorbereid. Dit leidde onder andere van een schietpartij tot een ongeval met gevaarlijke stoffen. Ook werden enkele acteurs ingezet welke uitermate goed in hun rol opgingen. Hierdoor ontstond in enkele gevallen verwarring of het nu reëel was of niet.
De jeugdbrandweerleden van verschillende posten hadden een spectaculaire rol in deze oefening. Zij mochten het lopend vuur welke door het natuurgebied trok spelen. Verder werd er gebruik gemaakt van afzetlint om een vuurfront te markeren. In grote lijnen werd deze oefening gehouden om de commandostructuur van de hulpdiensten te testen. De nadruk lag voornamelijk op de informatie-uitwisseling en de samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsdiensten. Maar ook de informatie-uitwisseling en samenwerking tussen enerzijds de eenheden in het veld en het Operationeel Team en Beleidsteam anderzijds. Bijzonder aan deze grootscheepse oefening was dat ook brandweereenheden uit de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant deelnamen. Voor deze eenheden was het geen inzetoefening maar een zogeheten verplaatsingsoefening. Op deze manier kon de samenwerking tussen beide veiligheidsregio’s toch beoefend worden.
Klokslag 14.00 uur startte de oefening met een heuse melding vanuit het natuurgebied richting de meldkamer. Vanuit de meldkamer werd kort daarop de eerste tankautospuit van de post Drunen gealarmeerd om uit te rukken voor een natuurbrand nabij de Torenstraat in die plaats. Al snel volgde er enkele opschalingen welke uiteindelijk leidde tot een zeer grote brand, GRIP 5 situatie. Rond de klok van 17.00 uur werd het sein einde oefening gegeven. Alle ingezette eenheden verlieten daarop het natuurgebied en verzamelden zich opnieuw op de parkeerplaats nabij De Drie Linden in Giersbergen. Met man en macht werd het ensceneringsmateriaal verwijderd waarna het natuurgebied vanaf 18.00 uur weer volledig was vrijgegeven zodat de jaarlijkse avondwandelvierdaagse gewoon van start kon gaan. Zij hadden namelijk op woensdagavond hun route uitgestippeld in het kersverse afgebrande natuurgebied. Voor eenieder welke had deelgenomen aan deze oefening werd bij De Drie Linden een overheerlijke maaltijd verzorgd.

Ga terug naar het archief