Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Oeffelt


Datum: zaterdag 14 juni 2014

Locatie: Molenstraat, Oeffelt


Op zaterdag 14 juni organiseerde de brandweerpost Oeffelt (Brandweer Brabant-Noord) de gewestelijke vaardigheidstoetsen (2e ronde) van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) in de klasse 112. Op deze baan werd door 9 ploegen gestreden om uiteindelijk door te gaan naar de landelijke vaardigheidstoetsen. Om 7.15 uur meldde de eerste ploeg zich bij de brandweerkazerne aan de Oeffeltseweg in Haps. De vaardigheidstoetsen werden gespeeld in een monumentaal pand uit 1913, één beltmolen genaamd De Vooruitgang. Ondanks dat een groot gedeelte van het scenario zich binnen in de molen afspeelde was er nog voldoende te zien voor het meegereisde publiek. Afgezien van dat de lucht pas in de middag volledig open trok kijkt de wedstrijdleiding terug op een geslaagde dag.   
Baan Oeffelt (112)
Door kortsluiting in de meterkast ontstond er brand in een molen aan de Molenstraat in Oeffelt. Op het moment van het uitbreken van de brand was de molen in bedrijf en waren er drie personen aanwezig. De molenaar welke brandwonden opliep had de molen nog tot stilstand gebracht, deze stond echter op de vang maar moest nog aan de ketting gelegd worden. De molenaar bevind zich buiten op het bordes aan de staartzijde van de molen. Om de molenaar over te dragen aan de ambulancedienst moest deze met behulp van een hoogwerker naar beneden getransporteerd worden. Eén collega van de molenaar was op de eerste verdieping onder een molenas tandwiel terecht gekomen en raakte aan een been verwond. Op de eerste verdieping bevind zich eveneens een kleine doorslag van de brand welke op de begane grond ontstond. Doordat de toegang van de molen op de eerste verdieping zat was men genoodzaakt de kelderprocedure toe te passen wanneer men de begane grond wilde verkennen. Hier bevond zich namelijk het derde slachtoffer. Uiteindelijk slaagde de ploegen van Neerijnen West 2, Elburg 2 en Bakel erin om door de stoten naar de landelijke vaardigheidstoetsen (klasse 112) welke gehouden wordt op 20 september in Harderwijk. Zij werden respectievelijk nummer één, twee en drie.
Na afloop van deze wedstrijddag kwamen alle deelnemers, juryleden en overige belangstellenden samen in Café-zaal D’n Buurman aan de Dorpsstraat in Oeffelt waar de prijsuitreiking plaats vond. Na enkele dankwoorden door wedstrijdleider René de Laat en een korte uitleg hoe men de wedstrijdbaan had geënsceneerd was het woord aan Karel van Soest (burgemeester gemeente Boxmeer) welke de uitslag bekend maakte.

Ga terug naar het archief