Reportages

Interregionale oefening natuurbrandbestrijding


Datum: dinsdag 31 mei 2011

Locatie: Melaniedreef en Van Swinderenlaan, Boxtel en Oisterwijk


Dinsdagavond 31 mei stond er een interregionale natuurbrand bestrijdingsoefening op het programma voor de brandweerposten van Boxtel, Cromvoirt en Oisterwijk. De jaarlijkse terugkomende oefening is in het leven geroepen om de samenwerking tussen de brandweer uit Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord goed te laten verlopen tijdens een daadwerkelijke natuurbrand. Voor de simulatie van een dynamische vuurhaard werd gebruikt gemaakt van de leden van de Oisterwijkse jeugdbrandweer welke het verloop van het vuur op een correcte wijze wisten te simuleren.
Voorafgaand aan de grote interregionale oefening in Oisterwijk werden de blusgroepen van Boxtel en Cromvoirt alvast opgewarmd met een kleine heidebrand op de hoek van de Melaniedreef met de Van Tienhovenweg in natuurgebied de Kampina. In samenwerking met de OVD bestreden zij deze brand. Nadat de brand geblust was werd er besloten om de watertank van het voertuig te vullen bij een geboorde put aan de rand van de Kampina. Toen ze nog maar net onderweg waren naar deze geboorde put kregen ze het verzoek van de alarmcentrale om rechtsomkeer te maken en zich richting Oisterwijk te begeven alwaar ze voor bijstand naar een grote bos - heidebrand aan de Van Swinderenlaan gingen.
Een van de belangrijkste zaken van de interregionale samenwerking is o.a. het schaleken van de C2000 apparatuur naar de juiste inmeldgroep om zich in te kunnen melden bij de alarmcentrale van de aangrenzende regio. Via de speciaal gemaakte bereikbaarheidskaarten kon gemakkelijk via wegnummers gecommuniceerd worden alwaar de brandweer zich heen moest begeven. Vervolgens werden ze door een boswachter van Natuurmonumenten opgevangen welke ze dwars door het natuurgebied loodste naar de plaats waar het vuur woedde.
Bij aankomst in de Oisterwijkse Bossen nabij de Van Swinderenlaan was de brandweer van Oisterwijk al druk doende met het bestrijden van een behoorlijke brand. Hierbij waren een tweetal tankautospuiten, een waterwagen en een OVD druk met het bestrijden van de brand. Nadat de OVD samen met de bevelvoerders een plan van aanpak hadden gemaakt werden ook de tankautospuiten uit Brabant-Noord ingezet ter assistentie van het korps uit Midden- en West-Brabant. Ze voerden hier een frontaanval uit om het vuur tegen te houden wat uiteindelijk ook gelukt is.
Na afloop van de oefening werd er per blusvoertuig afzonderlijk nabesproken. Hier kwamen de hoogte punten aan bod en achtereenvolgend werd er nog een gezamenlijke nabespreking gehouden. Dit gebeurde op de hoek van de Van Swinderenlaan met de Bosweg pal voor "Boshuis Venkraai". Nadat de oefenleiding de leermomenten van deze oefening had doorgesproken bedankte zij iedereen voor hun inzet. Een speciaal dankwoordje was er voor de boswachter van Natuurmonumenten welke keer op keer de brandweer naar de juiste plaats in het natuurgebied wist te loodsen. Na afloop van deze geslaagde oefening keerde iedere ploeg terug richting hun kazerne.

Ga terug naar het archief