Reportages

Foto-impressie brandweer vaardigheidstoetsen


Datum: zaterdag 28 mei 2011

Locatie: Werststeeg, Berlicum


Op zaterdag 28 mei namen maar liefst tien ploegen deel aan de 1e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen klasse 112 in Berlicum (gemeente Sint Michielsgestel). Ter ere van het 60-jarige jubileum van de brandweer Berlicum mochten zij deze wedstrijden van het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité) organiseren. Er was een leuke realistische baan geensceneerd waar de deelnemende ploegen flink aan te werken hadden. Ook de toeschouwers vermaakte zich vollop, zij konden vollop zien wat er zich afspeelde omdat het gehele incident buiten in scene gezet was.
De deelnemende ploegen rukte uit naar een incident op een terrein van een argraties bedrijf aan de Werststeeg in het buitengebied van Berlicum. Ter plaatse moesten de deelnemende ploegen een keer met hun ogen knipperen om te kijken het ze het wel goed hadden gezien. Er stond een dieplader met daarop een tank welke gelost werd. Tijdens het lossen van deze tank botste deze tegen een aanhanger welke achter een tractor hing en geladen was met boomstammen. Door de klap vielen enkele boomstammen van de aanhanger en raakte er een persoon bekneld tussen twee boomstammen. Tevens was er een brandje uitgebroken in de tank maar deze was reeds door het eigen blussysteem alweer geblust. De aanhanger van de tractor had ook nog een elektrisiteitsleiding kapot gestoten waardoor het geheel onder spanning stond.
Na een goede verkenning trof men de chauffeur van de dieplader aan nabij de tank. Door hem goed uit te vragen wist men dat er nog een persoon in de tank aanwezig moest zijn. Nadat alles was veiliggesteld kon deze persoon in veiligheid worden gebracht en worden overgedragen aan de ambulancedienst. Met behulp van het hydraulische redgereedschap kon men het andere slachtoffer in veiligheid brengen door een van de boomstammen weg te duwen. Nadat alle slachtoffers waren overgegragen en het object veilig was gesteld kon met met een goed hart terug keren en maar hopen dat ze een mooi resultaat hebben behaald.
Omstreeks 19:00 uur werd begonnen met de prijsuitreiking welke plaatsvond in de brandweerkazerne aan de Runstraat in Berlicum. Nadat enkele dankwoorden waren uitgesproken en verteld was hoe de wedstrijdbaan in elkaar zaten werd bekend gemaakt welke ploegen door gaan naar de volgende ronde. De ploegen van Someren, Berghem 2 en Middelharnis 2 wisten met de 1e, 2e en 3e prijs aan de haal te gaan. De winnende ploegen mogen deelnemen aan de tweede ronde gewestelijke wedstrijden in de klasse 112 welke gehouden worden in Lith (18 juni). Voor diegene die door zijn naar de volgende ronde, veel succes!

Ga terug naar het archief