Reportages

Landelijke finale vaardigheidstoetsen klasse TAS-HD in Oeffelt


Datum: zaterdag 6 september 2014

Locatie: Kerkplein, Oeffelt


Op zaterdag 6 september organiseerde de brandweerpost Oeffelt (Brandweer Brabant-Noord) de landelijke finale van de vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) in de klasse TAS-HD. Op deze baan werd door 11 ploegen gestreden om het landskampioenschap. In vele voorgaande rondes waren zij diegene die zich steeds kwalificeerde om door te gaan naar de volgende ronde. Maar liefst 265 ploegen werden in die voorgaande rondes uitgeschakeld. Al voor 7.00 uur meldde de eerste ploeg zich bij de brandweerkazerne aan de Schoolstraat in Oeffelt. Op de wedstrijdlocatie aan het Kerkplein in Oeffelt kon het massaal meegereisde publiek samen met overige belangstellenden de vaardigheidstoetsen optimaal aanschouwen. Het gehele incident speelde zich namelijk af in de plaatselijke kerk, niet alleen op het Kerkplein kon alles worden bekeken ook in de kerk was een gedeelte ingericht voor het publiek. Ondanks het wisselvallige weer bleef het droog en kan de organisatie van deze wedstrijddag terugkijken op een zeer geslaagde dag met een uitdagend scenario.
Baan Oeffelt (TAS-HD)
Tijdens een uitvaartdienst in de plaatselijke kerk aan het Kerkplein in Oeffelt is een klein vliegtuig neergestort. Bij aankomst troffen de deelnemende ploegen de motor van het verongelukte toestel brandend aan. Het vliegtuig zelf lag op het dak en enkele brokstukken lagen voor de kerk op het plein. Eén vleugel sloeg door de muur en belandde op het balkon. Een brand op het dak met een doorslag naar binnen veroorzaakte een grote chaos bij de pastoor welke de ploegen al schreeuwend tegemoet kwam. De piloot van het vliegtuig wist zich via zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Echter bleef hij met zijn parachute aan het dak van de kerk hangen. Hij was bij kennis en schreeuwde om hulp. Op het kerkplein stond de begrafeniswagen tezamen met vier dragers. De kist zelf stond al voor de ingang van de kerk. Vele gasten van de uitvaardienst waren de kerk inmiddels al ontvlucht. Door het goed uitvragen van de pastoor wist men dat er één verwarmingsmonteur bezig was met de CV-ketel van de kerk. Hij bevond zich nog in de technische ruimte en had niets van het voorval meegekregen doordat hij zijn radio aan had staan. Als men goed had rondgekeken tijdens een snelle verkenning was zijn busje met daarop de tekst “installatietechniek” niet onopgemerkt gebleven. De monteur kon snel in veiligheid worden gebracht waarna men verder kon met de bluswerkzaamheden. De pastoor wist ook te vertellen dat er nog een koorzangeres vermist werd. Op het balkon van de kerk was zij gewond geraakt, zij liep hevige brandwonden op aan haar beide armen. Voor het redden van de piloot kon men gebruik maken van een hoogwerker welke al direct was gealarmeerd door de meldkamer. Indien er buiten te lang aandacht werd besteed aan het incident zou de brand zich aan de binnenkant hevig hebben uitgebreid. Door goede prioriteiten te stellen kon dit scenario op een veilige en verantwoorde manier worden aangepakt.  
Na afloop van deze spannende wedstrijddag kwamen alle deelnemende ploegen, juryleden en overige belangstellenden rond 20.00 uur samen in dorpshuis De Kleppenburg aan het Europaplein in Oeffelt waar de prijsuitreiking plaats vond. Na enkele dankwoorden door wedstrijdleider René de Laat en een korte uitleg hoe men de wedstrijdbaan had geënsceneerd was het woord aan Karel van Soest, burgemeester van Boxmeer, welke de uitslag bekend maakte. De brandweerploeg van Nistelrode mag zich, met twee punten meer op de voet gevolgd door nummer twee, landskampioen noemen in de klasse TAS-HD van het ABWC. De ploegen Graft de Rijp 3 en Harskamp werden respectievelijk tweede en derde.

Ga terug naar het archief