Reportages

Vaten met XTC-afval aangetroffen langs Beatrixkanaal


Datum: dinsdag 21 oktober 2014

Locatie: Oirschotsedijk, Eindhoven


Dinsdag werden aan het einde van de middag enkele vaten aangetroffen langs het Beatrixkanaal bij Eindhoven. Een Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) van de brandweer ging ter plaatse om polshoogte nemen. De exacte locatie was niet helemaal bekend waardoor het een echte zoektocht werd. In eerste instantie reed de AGS zijn bus vast op een zandpad nabij de Brevenbrug in Best, extra brandweerlieden kwamen ter plaatse en met de nodige mankracht werd de bus losgeduwd.
Uiteindelijk werden de vaten aangetroffen langs het kanaal nabij de Oirschotsedijk in Eindhoven. Ook dit zandpad was zeer slecht toegankelijk waarop de Waarschuwings- en VerkenningsDienst (WVD) van de brandweer Veldhoven met hun 4x4 voertuig werd gealarmeerd. Uiteindelijk wisten zij de vaten te bereiken en stelde deze veilig. Omdat deze 25-liter vaten enkele honderden meters van de verharde weg werden aangetroffen stelde men ‘plan plus’ in werking om de vaten te vervoeren.
Hulp van Defensie werd ingeroepen voor het transporteren van de vaten. Zij kwamen met een 4x4 jeep ter plaatse en hadden in no-time alle vaten richting de Oirschotsedijk getransporteerd. Vanaf deze locatie droeg een gespecialiseerd bedrijf zorg voor de afvoering van de vaten. De inhoud was al vastgesteld op afval uit het XTC-circuit, hierop is tevens de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) in kennis gesteld
.

Ga terug naar het archief