Reportages

Brandweer Vliegbasis Volkel oefent vaardigheden in Boxtel


Datum: zaterdag 21 februari 2015

Locatie: Kruisbroeksestraat, Boxtel


BOXTEL - Zaterdagochtend was de brandweer van Vliegbasis Volkel te gast in Boxtel. Bij het opleidingscentrum van Blusco aan de Kruisbroeksestraat op bedrijventerrein Ladonk hadden leden van de plaatselijke brandweer een oefening voor hun collega’s uitgezet. De oefening was als voorbereiding op het nieuwe seizoen vaardigheidstoetsen waar het brandweerkorps van Vliegbasis Volkel deel aan gaat nemen. Ook twee wedstrijdploegen van de Boxtelse brandweer nemen deel aan deze vaardigheidstoetsen.
In het bedrijfspand was een spectaculair scenario uitgedacht. Terwijl de brandweer moest uitrukken voor een automatisch brandalarm kreeg de politie de melding van een inbraak alarm in het pand. Bij binnenkomst werden de brandweerlieden geconfronteerd met een agressieve inbreker. Al snel kon deze crimineel ingerekend worden door de politie waarop de brandweer verder kon. Verderop in het bedrijfspand lag een tweede inbreker welke de aandacht trok. Deze zat met zijn voet bekneld onder een kluis welke zij aan het kraken waren. Maar nog voordat hij bevrijdt kon worden moest eerst het brandje nog worden opgespoord. In een aparte ruimte was een medewerker van het opleidingscentrum vastgeketend door de kluiskrakers, door brand te stichten wist hij echter hulp te roepen van in dit geval de brandweer. Nadat het brandje wat inmiddels al flink was uitgebreid geblust was kon de medewerker bevrijdt worden. Met een betonschaar wist men de kettingen door te knippen waarna het slachtoffer kon worden overgedragen aan de ambulancedienst. Uiteindelijk kon de beknelde kluiskraker met hydraulisch redgereedschap worden bevrijdt en worden overgedragen aan de politie.
Na afloop van de leerzame oefening werden de brandweerlieden van Vliegbasis Volkel op enkele kritische punten in deze oefening gewezen. Doordat ze door een vakkundige jury waren beoordeeld konden enkele tips en tops meegeven worden ter voorbereiding aan de vaardigheidstoetsen welke komende maand zullen plaatsvinden. Eerder deze maand waren de twee wedstrijdploegen van de Boxtelse brandweer al te gast op het defensie terrein in Volkel. Ook hen werd toen een uitdagende oefening voorgeschoteld.

Ga terug naar het archief