Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen hoofdklasse in Veghel


Datum: zaterdag 7 maart 2015

Locatie: N.C.B.-laan, Veghel


Op zaterdag 7 maart startte het nieuwe seizoen vol met uitdagende vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) in de strijd om het landskampioenschap van 2015. Ook in Veghel waren vele brandweerlieden in de weer waar men de provinciale hoofdklasse vaardigheidstoetsen organiseerde. Eén zevental ploegen meldde zich bij de brandweerkazerne aan het Stadhuisplein, vervolgens verplaatste zij zich naar het CHV terrein aan de N.C.B.-laan waar de vaardigheidstesten plaatsvonden.  
Scenario Veghel (hoofdklasse)
De plaatselijke brandweer was gealarmeerd voor een liftopsluiting bij restaurant P’rooflokaal aan de N.C.B.-laan in Veghel. Nadat twee manschappen een man bevrijdt hadden uit de vastzittende lift werden zij door deze man met een honkbalknuppel bedreigd en vastgehouden. Nadat ze dit hadden gemeld bij hun bevelvoerder wist deze via de meldkamer om bijstand van een Officier van Dienst (OVD) te vragen. De OVD van de spelende wedstrijdploeg rukt hierop uit en trof op locatie een gefrustreerde eenheid aan. Na overleg tussen bevelvoerder, OVD, beheerder en politie werden de taken verdeeld. Omdat het vermoeden bestond dat de gijzelnemer ook een vuurwapen bij zich had werd het Arrestatieteam (AT) ter plaatse gevraagd.  
Tegelijkertijd met de liftopsluiting stortte er buiten voor het pand een luchtballon neer. Wanneer de OVD bij aankomst de luchtballon niet had opgemerkt werd deze binnen enkele minuten door de pompbediener van het blusvoertuig gemeld bij zijn bevelvoerder. Wanneer de OVD polshoogte gaat nemen ziet deze dat een luchtballon is neergestort bovenop een aangemeerd vrachtschip. Hierop wordt de spelende wedstrijdploeg gealarmeerd welke uitrukten naar het CHV terrein aan de Noordkade in Veghel.   
Tijdens de noodlanding van de luchtballon sprongen de ballonvaarder en 2 metgezellen in paniek uit de korf en belanden in het laadruim van het schip. Geen van hen raakte gewond maar vanwege de hoogte van het laadruim konden zij niet zelfstandig het schip verlaten. De onbemande luchtballon stortte vervolgens neer op de besturingskajuit van het aangemeerde schip. Door de klap is één gashendel van de luchtballon open gestuurd waardoor er brandt ontstond op het bovengedeelte met een doorbranding naar beneden. Door deze doorbranding naar het leefgedeelte worden de schipper en zijn vrouw ingesloten door het vuur. Een automobilist zag dit alles gebeuren en uit paniek belandde zijn auto over de rand van de kade en dreigde hierdoor in het kanaal te vallen.  
Bij aankomst van het tweede blusvoertuig welke is uitgerukt voor de neergestorte luchtballon stuitte op een slagboom welke was afgesloten met een hangslot. Door het slot te forceren had men toegang tot het terrein waar zij op het brandende schip stuitte. Terwijl zij zich richtte op de brandbestrijding op het schip en het redden van meerdere personen ging het spel aan de andere zijde ook door. Op spectaculaire wijze werd de gewapende man door het AT aangehouden en de brandweerlieden bevrijdt.
Tijdens de zonovergoten dag ging er niets aan de ogen van het meegekomen publiek voorbij. Zowel binnen (liftopsluiting) als het gehele scenario buiten was te aanschouwen vanaf een bordes aan de voorzijde van restaurant P’rooflokaal. Ook kon men hier voor een hapje en een drankje terecht. Ondanks de stevige wind werden de vaardigheidstoetsen door enkele honderden mensen aanschouwd.
’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in De Afzakkerij, een horecagelegenheid op het CHV Noordkade terrein in Veghel. Burgemeester Ina Adema rijkte deze omstreeks 19.00 uur uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze dag bedankt, een speciaal woord van dank voor de reddingsbrigade welke de gehele dag met een boot aanwezig waren om over de veiligheid van alle hulpverleners te waken tijdens hun inzet op het schip. Ook werden enkele tips en tops meegegeven. De wedstrijdploegen van Beesel - Reuver 3, Mierlo en Schaijk 2 werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde.

Ga terug naar het archief