Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse TAS-HD in Heusden


Datum: zaterdag 21 maart 2015

Locatie: Luttelherptseweg, Herpt & Wielstraat, Heusden


HEUSDEN - Op zaterdag 21 maart werden in Heusden de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse TAS-HD van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 18 ploegen verdeeld over twee banen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen waar een maandenlange voorbereiding aan vooraf ging. Tijdens het voorspelen van één van de objecten op de avond voorafgaand aan de wedstrijden stuitte men op asbest waarna in goed overleg werd besloten van deze locatie af te zien. De organiserende brandweervrijwilligers wisten vrijdagavond rond 22.00 alsnog een geschikt object te vinden waar direct gestart werd met de enscenering van een vaardigheidstoets. In alle vroegte werd zaterdagmorgen om 6.00 uur alsnog op deze nieuwe locatie voorgespeeld. Door de kracht van de brandweervrijwilligers uit Heusden kon ondanks deze vervelende situatie deze dag gewoon doorgaan. ,,Hiervoor een speciaal woord van dank voor het adequate optreden in deze situatie’’ aldus regionaal wedstrijdleider René de Laat.  
Baan A Heusden (TAS-HD)
Tijdens werkzaamheden is brand uitgebroken bij een timmerfabriek aan de Luttelherptseweg in Heusden. Bij aankomst van de ploeg wordt men opgevangen door de eigenaar welke wist te vertellen dat één van zijn werknemers werd vermist. Terwijl de eigenaar wordt uitgehoord komt een andere collega aanlopen en trekt de ploeg mee naar de achterzijde van het pand. De elektriciteitsbrand met een doorslag naar buiten ging gepaard met hevige rookontwikkeling waardoor het zicht binnen aanzienlijk minder was. Aan de achterzijde stuitte men op nog een andere werknemer welke brandwonden had opgelopen bij de brand. In goed overleg met de ambulancedienst moesten deze brandwonden gekoeld worden. De aandachtspunten van deze vaardigheidstoets lagen bij het verkennen met een warmtebeeldcamera en de aandacht voor een eventuele stofexplosie in de timmerwerkplaats.   
Baan B Heusden (TAS-HD)
In de keuken van een woning aan de Wielstraat in Heusden was brand uitgebroken tijdens het frituren. Via de afzuigkap maakte de brand een doorslag naar de bovenverdieping. Bij aankomst vangt de bewoner de ploeg op en verteld dat zijn vrouw en zoon nog binnen zitten. Zijn armen zijn hevig verbrand en dienen direct gekoeld te worden. De vrouw, helemaal in paniek, zit met de deur op slot in de badkamer. Op verzoek kan zij de deur openen waarna zei in veiligheid kon worden gebracht. Hun zoon lag na een zware avond stappen nog met een kater in bed op zijn slaapkamer op de bovenverdieping. De brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling waardoor het zicht in de woning minimaal was. De aandachtspunten van deze vaardigheidstoets lagen bij het niet blussen met water van de brandende frituurpan en het koelen van de brandwonden van het slachtoffer.
’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in Dorpshuis Den Hoek aan de Voorstraat in Heesbeen. Burgemeester Jan Hamming rijkte deze omstreeks 19.30 uur uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men beide scenario’s had uitgedacht. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze dag bedankt, een speciaal woord van dank was er voor de vrijwilligers van de post Heusden welke op het laatste moment door een vervelende situatie nog een geschikte wedstrijdlocatie wisten te vinden. Ook werden enkele tips en tops meegegeven. De wedstrijdploegen van Schijndel, Provincie Noord-Brabant, Liempde (baan A), Oeffelt, Agrifirm Veghel en Vlijmen (baan B) werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde. De motivatieprijs werd gewonnen door beide pompbediendes van de winnende ploegen.

Ga terug naar het archief