Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Geffen


Datum: zaterdag 28 maart 2015

Locatie: Broekstraat, Geffen & Zevenvierendeel, Nuland


GEFFEN - Op zaterdag 28 maart werden in Geffen de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 20 ploegen verdeeld over twee banen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. Rond 7.15 uur meldde de eerste ploegen zich bij de Cafe / zaal De Gouden Leeuw aan de Dorpsstraat in Geffen. De vaardigheidstoetsen werden gespeeld bij Stadhouder Hoveniers aan de Broekstraat in Geffen en bij een boerenbedrijf aan de Zevenvierendeel in Nuland. Voor het meegereisde publiek was er voldoende te zien, op beide banen was er ook binnen de mogelijkheid een blik te werpen. Ondanks het somberige weer was het toch een geslaagde dag.  
Baan A Geffen (klasse 112)
Terwijl een medewerker van Stadhouders Hoveniers bezig is een band te verwisselen van zijn aanhanger in een loods aan de Broekstraat in Geffen gaat het mis. Doordat zijn krik instabiel was geplaatst schoot de aanhanger er af en kwam de medewerker met zijn been bekneld te zitten. Door dit voorval schrok de electricien welke bezig was met werkzaamheden in de meterkast. Doordat hij zijn gereedschap liet vallen maakte het kortsluiting waarbij een enorme steekvlam ontstond gevolgd door een kleine brandje. Bij aankomst van de brandweer waren de toegangsdeuren verspert. Met een redzaag diende de toegangsdeur te worden geopend waarna men naar binnen kon. Het vuur in de meterkast kon worden geblust met schuim of poeder waarna de elektricien kon worden gered. Vervolgens kon begonnen worden met het liften van de aanhanger om het tweede slachtoffer te bevrijden. Aandachtspunten van deze vaardigheidstoets waren het zagen van een kijkgat in de deur alvorens men zich toegang verschafte tot het pand. Ook het rond krijgen van de kubesgedachte door het openen van de chemicalienkast rechts langs de meterkast was van belang. Het incident diende voor vertrek overgedragen te worden aan de arbeidsinspectie.
Baan B Nuland (klasse 112)
Een boerenknecht meldt een brand in een gierkelder bij een boerenbedrijf aan de Zevenvierendeel in het buitengebied van Nuland. Deze was tijdens laswerkzaamheden aan een aanhanger ontstaan. De brandweer werd aan straat opgevangen door dezelfde boerenknecht welke hevig in paniek was. Terwijl hij de brandweer richting de schuur dirigeerde bleek het toegangspad geblokkeerd door een traktor. Wanneer enkele brandweerlieden op verkenning gingen stuiten ze op een persoon welke bekneld zat tussen de muur en een aanhanger. De chauffeur had inmiddels het voertuig omgereden en was aangekomen bij de schuur waar de brand woedde. Hoewel de brand in de gierkelder al was geblust hing er nog een hoeveelheid rook binnen. Naast het beknelde slachtoffer trof men ook nog een andere boerenknecht aan in de schuur. Terwijl hij de vlammen doofde liep hij daarbij brandwonden op aan zijn armen. Nadat de man in veiligheid was gebracht kon het beknelde slachtoffer worden bevrijdt. Aandachtspunten van deze vaardigheidstoets waren het betreden van de schuur met ademlucht. Ook het goed stabaliseren van de last bij het heffen hiervan was van groot belang.
’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Groenstraat in Geffen. Burgemeester Wobine Buijs Glaudemans rijkte deze omstreeks 19.30 uur uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men beide scenario’s had uitgedacht. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze dag bedankt. Ook werden enkele tips en tops meegegeven. De wedstrijdploegen van Vierlingsbeek, Boxtel 2, Boekel 2 (baan A), Schaijk, Wanroij 2 en Ravenstein (baan B) werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde. De motivatieprijs werd gewonnen door de beste bevelvoerders van deze dag, op baan A de bevelvoerder van groep Boxtel 2 en op baan B de bevelvoerder van Ravenstein. 

Ga terug naar het archief