Reportages

Brandweer vaardigheidstoetsen klasse 112 te Lith


Datum: zaterdag 18 juni 2011

Locatie: Hertog Janstraat, Lith


Zaterdag 18 juni organiseerde de brandweerpost Lith alweer de tweede ronde van de gewestelijke wedstrijden klasse 112 van het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité) . Bij een loonbedrijf aan de Hertog Janstraat werd een realistische wedstrijdoefening aan de tien deelnemende ploegen voorgeschoteld. Hoe reëel deze wedstrijdoefening was bleek nadat men echte sporen van brand aan trof op de machine achter in de loods van het loonbedrijf. De Lithse brandweer wist tijdens een echt incident de schade aan de graan droog machine te beperken zodat deze kon worden hersteld waarna hij weer volledig functioneerde.  
De deelnemende ploegen moesten uitrukken voor een bedrijfsongeval bij een loonbedrijf aan de Hertog Janstraat in het buitengebied van Lith. Bij aankomst werden zij al snel opgevangen door de eigenaar van het bedrijf die direct vertelde dat er tijdens onderhoudswerkzaamheden brand was uitgebroken in een graan droogmachine. Ook wist hij te vertellen dat er nog twee personen binnen in het pand aanwezig waren. Door het goed uit vragen van deze eigenaar kon men over zeer nuttige informatie beschikken die men nodig had om de klus op een veilige en verantwoorde manier te klaren.
Na een plan van aanpak gemaakt te hebben ging men met de nodige blusmiddelen naar binnen waar men direct op de brandende graan droger stuitte. Door een inspectieluik van de machine te openen kon men de vuurhaard pas definitief blussen. Bovenop de bewuste machine bevonden zich twee medewerkers welke in veiligheid gebracht moesten worden. Hierbij kwam het puntje veilig werken op hoogte aan de orde en werd er gebruik gemaakt van een hoogwerker. Nadat de hoogwerker zich inpandig had opgesteld kon de redding worden ingezet. Een van hen was overigens doorboord met een pin welke simpelweg met een hydraulische schaar doorgeknipt kon worden. Nadat beide personen overgedragen waren aan de ambulancedienst was het incident meester.
Ondanks het regenachtige weer hadden de toeschouwers het goed te vertoeven. De gehele wedstrijd speelde zich binnen in een van de loodsen af waardoor niemand last had van de harde wind en vele regendruppels. Omstreeks 19:00 uur stond de prijsuitreiking gepland welke plaatsvond in de brandweerkazerne van Lith. Nadat wedstrijdleider René de Laat enkele dankwoorden uitsprak was het woord aan de baanleider Willy Geurts welke in korte lijnen vertelde hoe de wedstrijdbaan geënsceneerd was. Na deze korte uitleg werd door districtscommandant Peter Bandsma bekend gemaakt welke ploegen gewonnen hadden. De ploegen van Kootwijkerbroek, Nederhemert en Berghem welke respectievelijk de 1e, 2e en 3e plaats veroverden mogen deelnemen aan de landelijke vaardigheidstoetsen welke gehouden worden op 17 september a.s. in Oisterwijk. Voor diegene die door zijn naar de landelijke finale, veel succes!

Ga terug naar het archief