Reportages

Brandweer Boxtel strandt bij vaardigheidstoetsen in Heerenveen


Datum: zaterdag 9 mei 2015

Locatie: Burgemeester Falkenaweg, Heerenveen


HEERENVEEN - Afgelopen zaterdag reisde de wedstrijdploeg van Boxtel welke zich op 18 april in Cuijk plaatste voor de 1e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse TAS-HD af naar Heerenveen. Na een lange reis werden zij gastvrij ontvangen in de kantine van de brandweerkazerne aan het Il Hege Stik in Heerenveen. Onder het genot van een bakje koffie en een flinke plak van het welbekende Fryske Sûkerbôle (suikerbrood) werden de laatste voorbereidingen getroffen. Nadat de wedstrijdploeg op de foto was gezet samen met de oude Ford brandweerauto uit 1931, beter bekend onder de naam ‘Spuit 11’, werden de meegereisde toeschouwers alvast naar de wedstrijdlocatie gedirigeerd. In de voormalige Kruiskerk aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen was een realistisch scenario uitgezet waar de negen deelnemende wedstrijdploegen met elkaar de strijd aangingen. Ook was er in de Kruiskerk een plek gereserveerd voor het publiek zodat ze ook binnen een blik konden werpen tijdens deze vaardigheidstoetsen.
Scenario Heerenveen (1e ronde gewestelijk - klasse TAS-HD)
De brandweer rukte uit voor een brand in de Kruiskerk aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen. Bij aankomst van de brandweerlieden verliet een deel van een groep dak- en thuislozen de kerk waar op dat moment een dienst bezig was. Een helse chaos, vele van deze dak- en thuislozen waren onder invloed van alcohol en drugs en hadden de nodige rook ingeademd welke was vrijgekomen bij de brand. Nadat de hele groep was overgedragen aan de ambulancedienst en de politie kon men doorpakken op het incident waarvoor ze waren gealarmeerd. Na het bestuderen van de bereikbaarheidskaart en het uithoren van diegene welke de kerkdienst leidde wist men dat er in de kerk brand woedde en dat er nog twee mensen werden vermist. Na een eerste verkenning stuitte men al snel op een felle brand bovenop het kansel achterin de kerk. De brand was in de kelder ontstaan met een doorslag naar boven. Nadat het vuur was afgeblust kon men verder verkennen en op zoek naar de vermiste personen. Eén van hen werd op de toilet in de kelder aangetroffen de andere lag achter een aantal kerkbanken op het bordes in de kerk. Nadat beide slachtoffers waren overgedragen aan de ambulancedienst kon het sein inpakken worden gegeven. Voor de deelnemende ploegen was het een flinke inzet vanwege de complexiteit van het oude pand.
De organisatie van de vaardigheidstoetsen lag in handen van de Feanster Fjoerfretters (Heerenveense wedstrijdploeg). Zij werden bijgestaan door een grote groep vrijwilligers welke de hele dag in touw zijn geweest om ervoor te zorgen dat zowel op locatie als op de kazerne alles tip top geregeld was. Ook werden zij bijgestaan door tientallen sponsoren. ’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne van Heerenveen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan rijkte omstreeks 19.00 uur de prijzen samen met clusterhoofd Gerrit van der Ploeg uit. De wedstrijdploegen van Westbroek 2, Zetten en Denekamp werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de 2e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen later dit voorjaar.

 

Ga terug naar het archief