Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 en klasse TAS-HD in Sint-Michielsgestel


Datum: zaterdag 16 mei 2015

Locatie: Bosscheweg Den Dungen & Ruwenbergstraat Sint-Michielsgestel


SINT-MICHIELSGESTEL - Op zaterdag 16 mei werden in Sint-Michielsgestel de gewestelijke  vaardigheidstoetsen (1e ronde) in de klasse 112 en de klasse TAS-HD van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 18 ploegen verdeeld over twee banen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. Op het laatste moment werd een extra ploeg ingedeeld welke wegens technische omstandigheden niet was ingedeeld. Door de flexibiliteit van de organisatie is dit vrijwel probleemloos verlopen. Na de nodige obstructie konden rond 8.30 de vaardigheidstoetsen van start gaan. Zowel bij Conferentieoord De Ruwenberg aan de Ruwenbergstraat in Sint-Michielsgestel als bij Cultureel Centrum De Blauwe Scholk aan de Bosscheweg in Den Dungen werd een realistisch scenario geënsceneerd. Ondanks het sombere weer kijkt de organisatie terug op een geslaagde dag.  
Baan A Den Dungen (klasse TAS-HD)
Tijdens onderhoudswerkzaamheden in Cultureel Centrum De Blauwe Scholk aan de Donkestraat in Den Dungen was brand uitgebroken nabij een bar op de benedenverdieping. Het vuur maakte een doorslag naar de bovenverdieping en ging gepaard met hevige rookontwikkeling. Bij aankomst werd de aandacht getrokken door een slachtoffer welke zich op de eerste verdieping aan de buitenzijde van het gebouw op een brandtrap bevond. Deze onderhoudsmonteur viel flauw, wie goed verkende ontdekte dat de man een sleutelbos bij zich had. Met deze sleutels was een toegangsdeur op de begane grond te openen. In de lift bevond zich nog een tweede slachtoffer, eveneens een medewerker van het onderhoudsbedrijf. Door op de juiste manier te handelen bij een stilgevallen lift kon deze persoon in veiligheid worden gebracht.  
Baan B Sint-Michielsgestel (klasse 112)
Terwijl enkele medewerkers van de technische dienst in de werkplaats bezig zijn met het maken van een barbecue voor het komende personeelsfeest ging het mis. Tijdens het openslijpen van een gascilinder explodeert deze. Door de vrijgekomen drukgolf werden twee medewerkers naar achteren geslingerd waardoor één van hen wordt gespiesd door een metalen buis in zijn buik en de andere brand- en snijwonden opliep. Door de steekvlam ontstond er een kleine brand op de werkbank waarbij veel rook vrij kwam. Bij aankomst van de brandweer stond een Duitse vrouw in paniek op het balkon, nadat zij de explosie waarnam ontvluchte zij de bovenverdieping van het pand waar zij voorbereidingen trof voor een presentatie. De vluchtdeur waarde dicht waarop zij de brandweer alarmeerde voor een buitensluiting.
’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in één zaal van Conferentieoord De Ruwenberg aan de Ruwenbergstraat in Sint-Michielsgestel. Ondanks de nodige vertraging reikte Burgemeester Jan Pommer deze omstreeks 20.30 uur uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men beide scenario’s had uitgedacht. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze dag bedankt. Ook werden enkele tips en tops meegegeven. De wedstrijdploegen van Provinciehuis Noord-Brabant, Oeffelt, Wieringerwerf (klasse TAS-HD), Putten, Grave 2 en Boekel 2 (klasse 112) werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 van beide banen en gaan door naar de volgende ronde. De motivatieprijs werd gewonnen door de beste nummers 3 en 4 van deze dag, op de 112 baan ging de ploeg van het Provinciehuis uit Noord-Brabant met de prijs aan de haal. Op de TAS-HD baan ging Putten er met deze prijs vandoor.

Ga terug naar het archief