Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Oostkapelle


Datum: zaterdag 23 mei 2015

Locatie: Duinweg, Oostkapelle


OOSTKAPELLE - Op één van de drukste dagen in Walcheren werden in Oostkapelle de gewestelijke vaardigheidstoetsen (1e ronde) in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 9 ploegen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen welke op 23 mei tijdens het pinksterweekend werden gehouden. Aan de Duinweg werd in de vorm van een leegstaande woning een geschikte wedstrijdlocatie gevonden. Hoewel het publiek binnen niet kon meekijken stond het vaak rijen dik om alle actie welke buiten gebeurde te aanschouwen. Ondanks enkele kleine buien in de ochtend en het stralende weer ’s middags kijkt de organisatie terug op een geslaagde dag.
Scenario Oostkapelle (1e ronde gewestelijk - klasse 112)
In een woning aan de Duinweg in Oostkapelle had een echtelijke ruzie plaatsgevonden welke geheel uit de hand was gelopen. De politie riep hierbij de assistentie van de brandweer in gezien buurtbewoners meldde dat er ook brand zou zijn. Voor de uitrukkende eenheid was er verder geen informatie bekend omtrent het incident.
Wanneer de wedstrijdploeg net voor de politie de straat in rijdt ziet men in de verte een grote hoeveelheid rook. Voor de woning loopt de bewoner schreeuwend heen en weer terwijl hij ruzie maakt met zijn vrouw. De man blijkt zijn eigen woning in brand te hebben gezet en wil niet dat de brandweer het vuur blust. Nadat de man is overgedragen aan de politie kan men veder richting de brandende woning. Inmiddels lag de straat bezaaid met scherven,  de vrouw had vanuit het open raam op de bovenverdieping het serviesgoed richting haar echtgenoot gemeten. De voordeur van de woning moest geforceerd worden, eenmaal binnen stuitte men al snel op de vuurhaard welke in het trappenportaal woedde. Wanneer men de benedenverdieping verkende en gebruik maakte van een warmtebeeldcamera trof men een slapende baby aan. Wanneer men een goede buitenverkenning had gedaan werd een tweede toegangsdeur aangetroffen via een balkon aan de achterzijde van de woning. Via deze weg kon de vrouw in veiligheid worden gebracht. Nadat het pand was overgedragen aan de politie en alle materialen waren ingepakt kon de wedstrijdploeg terug keren.
’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in sporthal De Halve Maan aan de Schoolstraat in Oostkapelle. Burgemeester van de gemeente Veere, Rob van der Zwaag, rijkte omstreeks 18.00 uur de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen van Ouddorp 2, Sommelsdijk en Boxtel 2 werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de 2
e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen later dit voorjaar.

Ga terug naar het archief