Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Berlicum


Datum: zaterdag 13 juni 2015

Locatie: Beusing, Den Dungen


BERLICUM - Op zaterdag 13 juni werden in Berlicum de gewestelijke vaardigheidstoetsen (2e ronde) in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 10 ploegen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. In een loods aan de Beusing in Den Dungen werd hiervoor een passend scenario geënsceneerd. Gezien dat het gehele scenario zich binnen in een loods afspeelde waar ook voldoende ruimte was voor het meegekomen publiek ondervond niemand hinder van de kleine regenbuien en de harde wind buiten. De wedstrijdleiding kijkt terug op een geslaagde dag.
Scenario Berlicum (2e ronde gewestelijk - klasse 112)
Bij een bedrijfsongeval in een loods aan de Beusing in Den Dungen raakte een monteur bekneld onder een gierton. Dit gebeurde nadat een tractor met aanhanger deze gierton ramde. Voor dit incident werd een tankautospuit van de post Berlicum ingezet. Tijdens de verkenning van deze ploeg valt een hooibaal van de aanhanger waardoor de bevelvoerder bekneld raakte. Omdat de alarmcentrale geen contact meer kan krijgen met de eenheid ter plaatse wordt de wedstrijdploeg gealarmeerd. Onderweg komt het bericht dat een collega gewond is geraakt, voor de uitrukkende bevelvoerder was dit het moment om de noodprocedure eigen personeel op te starten.  Ter plaatsen worden ze opgevangen door de pompbediende welke ze direct naar binnen loodst. In de loods treft men het slachtoffer aan welke bekneld zit onder de gierton. Ook treft men de collega’s aan welke hevig ontdaan zijn gezien hun bevelvoerder bekneld zit. Door het geheel loopt in de loods ook nog een losgebroken pony rond. Door het opstarten van de noodprocedure komt de Officier van Dienst (OVD) ter plaatse, deze ontfermt zich over de ontdane brandweerlieden zodat de wedstrijdploeg zich kan concentreren op de bevrijding van beide slachtoffers. Na overleg met de ambulancedienst kon de collega bevelvoerder bevrijdt en overgedragen worden. Vervolgens kon begonnen worden met het bevrijden van de monteur. Deze zat bekneld onder het wiel waar de as van de gierton op dat moment nog bovenop leunde. Na het lichten van de gierton kon het wiel worden opgetild en ook dit slachtoffer worden overgedragen aan de ambulancedienst. Nadat het object was overgedragen aan de bedrijfsdeskundige en de politie kon men inrukken.
’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Runweg in Berlicum. Burgemeester van de gemeente Sint-Michielsgestel, Jan Pommer, rijkte omstreeks 19.30 uur de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen van Sprang Capelle, Sprang Capelle 2 en Boxtel 2 werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de landelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 welke worden gehouden op 26 september aanstaande. Hier strijden de laatste negen ploegen om de landstitel.

Ga terug naar het archief