Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Reuver


Datum: zaterdag 26 september 2015

Locatie: Bergerhofweg, Reuver


Op zaterdag 26 september werden in Reuver de landelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. De beste 9 gekwalificeerde ploegen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. In alle vroegte meldde de eerste ploeg zich rond 7.00 uur bij de brandweerkazerne aan de Kapellerweg in Reuver. Bij Magene De Vossenkuil aan de Bergerhofweg in Reuver werd voor deze landelijke vaardigheidstoets een spectaculair scenario geënsceneerd. Het gehele incident wat zich zowel binnen als buiten afspeelde kon volledig worden aanschouwd door het massaal meegekomen  publiek. De organisatie van deze wedstrijddag kijkt terug op een zeer geslaagde dag.
Scenario Reuver (landelijke vaardigheidstoetsen - klasse 112)
In de rijbak van Manege De Vossenkuil aan de Bergerhofweg in Reuver was een man met zijn arm bekneld komen te zitten onder een paardentrailer. Op het moment dat het ongeluk gebeurde werd er ook gewerkt in de werkplaats van de manege. Met drie personen werden wedstrijdpalen afgebrand. Toen een van hen polshoogte ging nemen na het geschreeuw vergat deze zijn brander uit te zetten. Hierdoor ontstond brand in de werkplaats met een doorslag. Bij aankomst werd men opgevangen door deze man welke de ploeg van veel informatie kon verzien. Voor de ingang van de werkplaats lag een brandende jas op de grond, diegene welke goed verkenden troffen één van de slachtoffers aan in de nabijgelegen sloot. Nadat een binnenaanval werd ingezet om de rookgassen te koelen kon met de tweede straal een buitenaanval worden gedaan om vervolgens de brandhaard af te blussen. Na het omschakelen tussen brand en hulpverlening kon begonnen worden met het bevrijden van de man. Nadat het voertuig voldoende was gestabiliseerd en de pony uit de trailer was gehaald kon de man in samenwerking met de ambulancedienst uit zijn benarde positie worden bevrijdt. Nadat het incident was overgedragen en alle gebruikte materialen waren ingepakt kon worden inrukt.
Rond 19.30 uur werd begonnen met de prijsuitreiking welke eveneens bij de manege plaatsvond. Nadat enkele dankwoorden waren uitgesproken door regionaal wedstrijdleider Willy Piepenbrock was het woord aan de jury welke uitleg gaf over het wedstrijdscenario zoals zij dit voor ogen hadden. Toen de spanning steeg was uiteindelijk het woord aan Burgemeester Petra Dassen - Housen van de gemeente Beesel welke de einduitslag bekend maakte. Het landskampioenschap in de klasse 112 werd gewonnen door de brandweer van Putten. De wedstrijdploegen Zeist 2 en Sprang-Capelle werden respectievelijk nummers twee en drie.

Ga terug naar het archief