Reportages

Een gratis lunch met een goed gesprek over brandveiligheid in Liempde


Datum: woensdag 4 november 2015

Locatie: Oude Postbaan, Liempde


LIEMPDE - Woensdag 4 november stonden de deuren van de brandweerkazerne aan de Oude Postbaan in Liempde open voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar of ouder. Zij waren speciaal uitgenodigd om te komen praten over brandveiligheid in hun eigen leefomgeving onder het genot van een ‘Broodje Brandweer’. Na het ontvangst met koffie of thee en een koekje werd kort na 11.00 uur in twee groepen uitleg gegeven over het aanwezige brandweermaterieel in de kazerne. De tankautospuit werd van voor tot achter doorlopen. Niets werd aan het toeval overgelaten, alles werd tevoorschijn getoverd om de senioren een beeld te kunnen geven van de uiteenlopende werkzaamheden van brandweer.  Ook burgemeester Buijs van de gemeente Boxtel was aanwezig tijdens deze voorlichtingscampagne. Hij sprak tijdens de rondgang met verschillende senioren.
Rond de klok van 12.00 uur werden de senioren onder het genot van een broodje bijgepraat over brandveiligheid bij hen thuis. ‘Broodje Brandweer’ bood tevens de mogelijkheid dat de senioren al hun vragen rechtstreeks aan de brandweer konden stellen. Tijdens deze lunch gaf de brandweer tips over rookmelders, het maken van een vluchtplan, oorzaken van brand, maar vooral het voorkomen hiervan. De meest voorkomende brandoorzaken bij senioren zijn; vlam in de pan, roken, kaarsen en het op de stand-by stand laten staan of verkeerd gebruik van elektrische apparaten.
Nederland kent jaarlijks 6.000 woningbranden met 600 gewonden tot gevolg. Omdat de levensverwachting en vergrijzing verder toenemen en mensen steeds langer thuis blijven wonen, is de verwachting dat het aantal slachtoffers bij brand de komende jaren stijgt. Daarom is er dit jaar, net als vorig jaar, tijdens de Nationale Brandpreventieweken in de maand oktober met een uitloop naar november extra aandacht voor de zelfstandig wonende senioren.

Ga terug naar het archief