Reportages

Geen gewonden bij ingestort pand op de Markt in 's-Hertogenbosch


Datum: zaterdag 27 februari 2016

Locatie: Markt, 's-Hertogenbosch


Video: Klik hier om de video te bekijken


DEN BOSCH - Op de Markt in het centrum van Den Bosch is zaterdagavond een gebouw ingestort. Het monumentale pand op de hoek met de Hinthammerstraat waarin opticienketen Pearle is gevestigd stortte rond 22.45 uur geheel in. Van het gebouw is helemaal niet meer over. De hulpdiensten zijn begonnen met een zoekactie, later is hiervoor ook een speurhond ingezet. Naast de brandweer stonden ook enkele ambulances en het traumateam geruime tijd stand-by.
Wat er precies is gebeurd en waardoor het pand volledig instortte is nog niet bekend en zal nader onderzoek moeten uitwijzen. Bekend is dat de Pearle de komende weken gesloten zou zijn wegens een verbouwing. Bouwvakkers zouden ’s middags begonnen zijn met het strippen van het pand. Nadat deze bouwvakkers het pand rond 22.00 uur hadden verlaten stortte het slechts drie kwartier later volledig in.
Ooggetuigen vertelden dat er zaterdagavond scheuren in het pand ontstonden. Korte tijd later lag de straat bezaaid met brokstukken en was het pand volledig ingestort. Enkele voorbijgangers konden ternauwernood de brokstukken ontwijken. Het instorten van het pand verliep als ware in slow motion en ging gepaard met veel kabaal. Ook kwam er een gigantische stofwolk vrij. De politie zette een groot gedeelte van de Markt af zodat de hulpdiensten ongestoord hun werk konden uitvoeren.
De hulpdiensten rukten massaal uit naar de plek waar het pand instortte. Terwijl een politiehelikopter de situatie van bovenaf in beeld bracht werd vanaf de grond door de brandweer met behulp van twee redvoertuigen de boel geïnspecteerd. Ook burgemeester Ton Rombouts van de liet zich ter plaatse informeren over de ramp. Voor een gecoördineerde inzet schaalde de hulpdiensten op naar een zogeheten GRIP 1 situatie.
Na enkele uren van onzekerheid kwam het verlossende bericht dat er niemand in het pand aanwezig was ten tijde dat het instortte. Wonderbaarlijk vielen er dus geen gewonden. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente ’s-Hertogenbosch controleert de naastgelegen panden op stabiliteit. Een van deze panden is het voormalige atelier van de Bossche kunstenaar Jeroen Bosch. Het pand De Kleine Winst stond vast aan het ingestorte gebouw maar staat nog overeind.

Ga terug naar het archief