Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse 112 (provinciaal) in Wanroij


Datum: zaterdag 12 maart 2016

Locatie: Broeksteen & Lepelstraat, Wanroij


WANROIJ - Op zaterdag 12 maart werden in Wanroij de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 19 ploegen verdeeld over twee banen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. De deelnemende ploegen moesten zich melden op de brandweerkazerne aan de Peelstraat in Wanroij waarna ze naar een geheime locatie werden geleidt waar de vaardigheidstoets plaatsvond. Onder toeziend oog van een kritische vakjury werd er hard gestreden om een plaats in de volgende ronde. De organiserende brandweerlieden hadden hun best gedaan om twee waardige vaardigheidstoetsen voor te schotelen. Ook het massaal meegekomen publiek kon ondanks de kou in de ochtend volop genieten van hun wedstrijdploeg. Toen het zonnetje eenmaal doorkwam was het zeer aangenaam om op beide locaties de brandweerlieden te zien strijden.
Scenario baan 1 - Wanroij (klasse 112 - provinciaal)
De deelnemende wedstrijdploegen rukten zaterdag uit voor een bedrijfsongeval bij Aben Recycling B.V. aan de Broeksteen in het buitengebied van Wanroij. Navraag bij de meldkamer leverde op dat één persoon bekneld zat onder een toploader bij een bedrijf met een biogasinstallatie. Gezien de aard van de melding rukte ook een hulpverleningsvoertuig mee uit. Bij aankomst kon de bedrijfsleider alle ins en outs van het gehele bedrijf en de installatie in de overdekte sleufsilo vertellen. Hiervan kon door de ploegen dankbaar gebruik worden gemaakt. Al snel was duidelijk dat van onderaf het slachtoffer nauwelijks bereikt kon worden. Een goede verkenning leverde een toegang aan de achterzijde van het pand op waarna men via een bordes bovenop de silo terecht kwam. Nadat de toploader zelf gestabiliseerd was kon begonnen worden met het bevrijden van het slachtoffer. Hiervoor waren echter vele verschillende manieren voorhanden en door de dag heen kwamen hiervan ook vele varianten voorbij. Nadat het slachtoffer bevrijdt was en overgedragen aan de ambulancedienst kon begonnen worden met inpakken van alle gebruikte materialen. 
Scenario baan 2 - Wanroij (klasse 112 - provinciaal)
Zaterdag werd er veelvuldig uitgerukt voor een bedrijfsongeval bij Café De Batavier aan de Lepelstraat in het centrum van Wanroij. Verdere navraag bij de meldkamer leverde niet veel meer informatie op waarna de ploegen nietsvermoedend ter plaatse gingen. Voor de deur stond een vrachtwagen van biermerk ‘Grolsch’ welke op dat moment bier aan het lossen was. De chauffeur van deze vrachtwagen ving de wedstrijdploegen op en vertelde dat hij geen contact meer had met zijn collega. Deze zou via een poort aan de achterzijde de horecagelegenheid zijn binnengegaan. Een snelle verkenning leverde het eerste slachtoffer op welke met brandwonden achter het raam zichtbaar was en schreeuwde om hulp. Wanneer met goed verkend had zag men via een gat in de achtergevel een vuurhaard in de garage van het pand. Hier stond een frietpan in brand welke eerst geblust diende te worden. Nadat de brandwonden van de vrouw waren gekoeld kon zij worden overgedragen aan de ambulancedienst. Bij het verkennen van het café trof men in de kelder de vermissende collega aan. Tevens klonk er vanuit de kelder een sissend geluid. De deelnemers werden hierdoor getriggerd niet zonder genomen veiligheidsmaatregelen de kelder te betreden. Tijdens de reddingsoperatie zakte dit slachtoffer in elkaar waardoor het een flinke klus was om deze vrouw  verantwoord buiten te krijgen. Na de eerste stabilisatie kon ook zij worden overgedragen aan de ambulancedienst.  
’s Avonds vond de prijsuitreiking plaats in de remise van de gemeentewerf aan de Molenveld in Wanroij. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze dag bedankt, een speciaal woord van dank was er voor de eigenaren van beide wedstrijdlocaties welke hun object voor deze dag beschikbaar hadden gesteld. Locoburgemeester Roos Aben van de gemeente Sint Anthonis rijkte de prijzen omstreeks 20.15 uur uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men beide scenario’s had uitgedacht. De wedstrijdploegen van Grave, Sint Anthonis, Roggel (baan 1), Oss, Berlicum en Ravenstein (baan 2) werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde.

Ga terug naar het archief