Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse TS-HD (provinciaal) in Rosmalen


Datum: zaterdag 19 maart 2016

Locatie: Uilenwaard, Empel & Molenstraat, Roslamen


ROSMALEN - Op zaterdag 19 maart werden in Rosmalen de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 20 ploegen verdeeld over twee banen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. De deelnemende ploegen moesten zich melden bij het gilde aan de Empelseweg in Rosmalen. Nadat een groepsfoto met diverse attributen van het gilde was gemaakt werden ze naar de locatie van de vaardigheidtoets geleidt. Onder toeziend oog van een kritische vakjury werd er hard gestreden om een plaats in de volgende ronde. De organiserende brandweerlieden hadden hun best gedaan om twee waardige vaardigheidstoetsen voor te schotelen. Ook het massaal meegekomen publiek kon ondanks de koude wind hun wedstrijdploeg op de voet volgen. Op een van de banen had men zelfs verschillende camera’s gemonteerd zodat alles via een groot scherm gevolgd kon worden.  
Scenario baan 1 - Empel (klasse TS-HD - provinciaal)
Tijdens een inbraak in een bedrijfspand aan de Uilenwaard op het industrieterrein in Empel was brand ontstaan. De brandweer werd ter plaatse opgevangen door de beheerder van het pand, ook de politie was reeds ter plaatse. Via een roldeur van de loods kreeg men toegang tot het bedrijfspand. Eenmaal binnen onttrok een inbreker de aandacht van de brandweerlieden. Ingesloten door het vuur stond hij achter een hekwerk op een bordes. Duidelijk liet hij weten dat hij niet alleen was maar waar zijn collega inbreker was gebleven wist hij niet. Het vuur woedde op de eerste verdieping met een doorslag naar de tweede verdieping en ging gepaard met hevige rookontwikkeling. Nadat de inbreker in veiligheid was gebracht rekende de politie deze in en voerde hem af naar het politiebureau. Nadat twee stralen waren ingezet en het vuur was gedoofd ontbrak van de tweede inbreker nog ieder spoor. Al snel kwam het verlossende bericht dat deze buiten het pand was ingerekend door de politie. Nadat alle slangen weer waren opgerold en het pand was overgedragen kon de wedstrijdploeg terugkeren.    
Scenario baan 2 - Rosmalen (klasse TS-HD - provinciaal)
De deelnemende wedstrijdploegen rukten uit voor een niet alledaagse brandmelding. Op de benedenverdieping van een molen aan de Molenstraat in Rosmalen was brand ontstaan. Eenmaal ter plaatse werd na een eerste verkenning al snel duidelijk dat de brand was doorgeslagen naar boven. Na overleg met de molenaar werden de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen en sleutels overhandigd waarna de molen kon worden betreden. Terwijl twee stralen werden ingezet om de vuurhaard stuitte men al snel op een slachtoffer welke brandwonden had opgelopen. Nadat deze persoon in veiligheid was gebracht en zijn brandwonden waren gekoeld kon deze worden overgedragen aan de ambulancedienst welke hem naar het ziekenhuis brachten. Indien gealarmeerd kwam een redvoertuig ter plaatse. Met deze hoogwerker kon de knecht welke boven om hulp stond te roepen, maar nog goed bij kennis was, worden gered. Nadat de brand, welke was ontstaan door een deken op een kachel, volledig was gedoofd en beide slachtoffers waren gered was de klus geklaard en kon worden ingepakt.
’s Avonds vond de prijsuitreiking plaats in de remise van de brandweerkazerne aan de Burg. Mazairaclaan in Rosmalen. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze dag bedankt. De prijzen werden uitgereikt door een Locoburgemeester van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Dit gebeurde omstreeks 19.30 uur uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men beide scenario’s had uitgedacht. De wedstrijdploegen van Nistelrode, Oeffelt 2, Wanroij (baan 1), Sint-Michielsgestel, Oeffelt en Boxtel (baan 2) werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde.

Ga terug naar het archief