Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse 112 (provinciaal) in Ravenstein


Datum: zaterdag 9 april 2016

Locatie: Maasdijk & Zwarteweg, Ravenstein


RAVENSTEIN - Op zaterdag 9 april werden in Ravenstein de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 18 ploegen verdeeld over twee banen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. De deelnemende ploegen moesten zich melden bij de brandweerkazerne aan de Schaafdries in Ravenstein. Onder toeziend oog van een kritische vakjury werd er hard gestreden om een plaats in de volgende ronde. De organiserende brandweerlieden hadden hun best gedaan om twee waardige vaardigheidstoetsen voor te schotelen. Ook het massaal meegekomen publiek had ondanks de koud in de ochtend op beide locaties goed zicht waardoor het verloop van de vaardigheidstoets op de voet kon worden gevold.  
Scenario baan 1 - Ravenstein (klasse 112 - provinciaal)
Tijdens werkzaamheden aan een auto in een schuur aan de Zwarteweg in Ravenstein raakte een monteur bekneld onder het voertuig. Dit gebeurde nadat een IBC container gevuld met een kleine hoeveelheid water van de lepels van een heftruck viel en tegen de auto belandde. Tijdens een vluchtige verkenning stuitte men al snel op de heftruckbestuurder welke de gewonde man zat. Door goed uitvragen kon veel relevante informatie ingewonnen worden waardoor een brandende frietpan aan de achterzijde van het pand snel kon worden gedoofd. Wanneer deze niet werd opgemerkt klonk na tientalen minuten het geluid van een rookmelder. Omdat de ambulancedienst niet tijdig ter plekke kon zijn was het overleg van groot belang voordat het slachtoffer kon worden bevrijdt. Nadat de auto volledig was onderstut kon begonnen worden met heffen. Op het moment dat de monteur was bevrijdt kreeg deze een hardstilstand waarna deze acuut moest worden gereanimeerd met behulp van een AED. Nadat enkele schokken waren toegediend nam de inmiddels ter plaatse gekomen ambulancedienst dit over. Terwijl het object aan de politie werd overgedragen werden alle gebruikte materialen weer in het voertuig gepakt waarna de vaardigheidstoets ten einde liep.
Scenario baan 2 - Ravenstein (klasse 112 - provinciaal)
De deelnemende wedstrijdploegen rukten uit voor een incident bij een rioolgemaal aan de Maasdijk in Ravenstein. Tijdens werkzaamheden in een put op het terrein was een monteur gewond geraakt en was tevens buiten bewustzijn. Bij aankomst werd men opgevangen door een tuinman welke de brandweerlieden naar het gemaal toe bracht. Inmiddels was ook een medewerker van waterschap Aa & Maas ter plaatse welke wist te vertellen welke werkzaamheden op het terrein werden verricht. Op het dak van het pomphuisje was namelijk een dakdekker bezig welke zijn brander aan had laten staan toen hij te hulp was geschoten bij de man onder in de put. Deze brander zorgde voor een kleine brand op het dak als de gastoevoer niet binnen een enkele minuten werd dichtgedraaid. In goed overleg met alle betrokken partijen kon de juiste informatie worden ingewonnen om het incident op een veilige manier te klaren.
’s Avonds vond de prijsuitreiking plaats in gemeenschapshuis Vidi Reo aan de Van Kesselplaats in Ravenstein. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze dag bedankt. De prijzen werden uitgereikt door Burgemeester Buijs van de gemeente Oss. Dit gebeurde omstreeks 19.30 uur nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men beide scenario’s had uitgedacht. De wedstrijdploegen van Heeswijk-Dinther, Vught B, Sprang-Capelle 2 (baan 1), Veghel 2, Boxtel 2 en Geffen (baan 2) werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3. Vanwege het mindere deelnemersaantal op baan 2 gaat nummer drie van die baan als enigste winnaar niet door naar de volgende ronde.

Ga terug naar het archief