Reportages

Vaardigheidstoetsen hoofdklasse (provinciaal) in Uden


Datum: zaterdag 16 april 2016

Locatie: Frontstraat, Uden


UDEN - Op zaterdag 16 april organiseerde de brandweer van Uden de provinciale vaardigheidstoetsen in de hoofdklasse van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Eén zevental ploegen meldde zich bij de gemeentewerf aan de Hockeyweg waar zij gastvrij werden ontvangen. Nadat de wedstrijdploegen gereed waren voor inzet werd er uitgerukt naar de wedstrijdlocatie. Zowel tijdens het aanrijden als op locatie werd ieder ploeglid kritisch beoordeeld door de jury. 
Scenario - Uden (hoofdklasse - provinciaal)
Een containerbrand tegen de gevel van een leegstaand industriepand aan de Frontstraat in Uden zorgde zaterdag voor een fikse industriebrand nadat het vuur was overgeslagen. De wedstrijdploegen kwamen als tweede bluseenheid ter plaatse en na overleg met de bevelvoerder van het eerste voertuig ging men over op een binnen aanval om uitbereiding te voorkomen. Eenmaal binnen werd men na een goede verkenning geconfronteerd met een slachtoffer. Het slachtoffer had naast een witte overal ook adembescherming op en lag naast enkele vaten met vermoedelijk chemische inhoud. Dit was een van de elementen waarbij er bij de brandweerlieden een lampje moest gaan branden. Verderop in deze ruimte stond nog een kleine bestelauto, eveneens geladen met vaten. Uiteindelijk stuitte men op een volledig werkend drugslab. In het laboratorium zelf lag het tweede slachtoffer in een plas met chemicaliën welke waren gelekt uit een vat. Door de Ongeval Gevaarlijke Stoffen (OGS) procedure juist toe te passen en de werkzaamheden af te stemmen met de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) konden de juiste veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Gehuld in chemicaliënoverals kon ook het tweede slachtoffer in veiligheid worden gebracht. Aan de Officier van Dienst (OvD) de taak om alle eenheden op de juiste manier aan te sturen en te overleggen met de verschillende disciplines. Omdat men te maken had met een drugslab kwam ook de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) om de hoek kijken. Om het scenario zo echt mogelijk te maken waren er ook heuse persmuskieten in de weer welke soms zelfs tot binnen wisten te dringen om beelden te maken van het incident.     
Tijdens deze geslaagde dag ging er niets aan de ogen van het meegekomen publiek voorbij. Buiten trokken de metershoge vlammen veel bekijks maar ook de gehele Ongeval Gevaarlijke Stoffen (OGS) procedure en het redden van beide slachtoffers binnen kon worden bijgewoond. Naast de meegereisde supporters kwamen er ook vele andere nieuwsgierigen een kijkje nemen. Het scenario van deze wedstrijdbaan is grotendeels te linken aan de inzet waar de Udense brandweer twee jaar geleden mee te maken kreeg. In een bedrijfspand werd toen een werkend XTC-lab aangetroffen. Omdat dit geen alledaagse bezigheden zijn van een doorsnee brandweerman of vrouw was dit een mooie gelegenheid om dat via deze manier te delen met hun collega’s van elders.  
’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Leeuwerikseweg in Uden. Met enkele dankwoorden werd de gehele organisatie bedankt. Ook werden enkele tips en tops meegegeven aan de wedstrijdploegen welke hadden deelgenomen. Burgemeester Henk Hellegers rijkte de prijzen ietwat verlaat uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen Beesel - Reuver 2 en Zeeland werden respectievelijk nummer 1 en 2 en gaan door naar de volgende ronde welke wordt gehouden op 18 juni in Someren.

Ga terug naar het archief