Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse TS-HD (1e ronde gewestelijk) in Belfeld


Datum: zaterdag 7 mei 2016

Locatie: Craenakker, Belfeld


BELFELD - Op zaterdag 7 mei organiseerde de brandweer van Belfeld de 1e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Eén achttal ploegen vanuit het gehele land meldde zich bij de manege Hippisch Centrum “De Grensstreek” aan de Sportlaan waar zij gastvrij werden ontvangen. Nadat de supporters vooruit waren gegaan naar de wedstrijdlocatie werd alles op alles gezet en startte de wedstrijd. Zowel tijdens het aanrijden als op de wedstrijdlocatie werd ieder ploeglid kritisch beoordeeld door de jury. 
Scenario - Belfeld (klasse TS-HD)
Na een oefenavond van de brandweer Belfeld was de frietpan aan blijven staan. Hierdoor was brand ontstaan in de keuken van hun brandweerkazerne. De volgende dag kwam een medewerker van de gemeente, welke gezamenlijk gebruik maken van het pand, aan en ontdekte de brand. Omdat bij aankomst van de plaatselijke brandweer de kazerne niet meer te betreden was door de hevige rookontwikkeling werd de deelnemende wedstrijdploeg gealarmeerd. Bij aankomst werden zij dan ook opgevangen door de brandweervrijwilligers welke duidelijk kenbaar maakte dat een aspirant lid van hun korps binnen moest zijn. Na een snelle verkenning werd deze persoon aangetroffen in het voertuig waar hij bezig was met het omhangen van ademlucht. Zowel de brandweerlieden als de medewerker van de gemeente beschikte over alle informatie en sleutels van het object waarvan dankbaar gebruik kon worden gemaakt. Door het vuur in te sluiten en gebruik te maken van het juiste blusmiddel kon de vuurhaard volledig worden afgeblust. Sommige wedstrijdploegen waren zelfs zo fanatiek en sleepte de aanwezige oefenpoppen uit de kazerne naar buiten. Echter werden zij pas buiten met het feit geconfronteerd dat het hier om oefenpoppen ging welke wel vaker aanwezig zijn in een brandweerkazerne maar vandaag zeker niet in het scenario zaten verwerkt.
’s Avonds werd omstreeks 19.00 uur de prijsuitreiking gehouden bij manege Hippisch Centrum “De Grensstreek” aan de Sportlaan in Belfeld. Met enkele dankwoorden werd de gehele organisatie bedankt. Ook werden enkele tips en tops meegegeven aan de wedstrijdploegen welke deze dag hadden deelgenomen. Burgemeester Antoin Scholten van de gemeente Venlo rijkte de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen Bakel en Boxtel werden respectievelijk nummer 1 en 2 en gaan door naar de volgende ronde welke wordt gehouden op 11 juni in Zwartebroek. De wedstrijdploeg Diessen 2 werd 3e en gaat ook door naar de volgende ronde maar speelt op 18 juni in Zaanstad.

Ga terug naar het archief