Reportages

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 en klasse TS-HD (1e ronde gewestelijk) in Schijndel


Datum: zaterdag 21 mei 2016

Locatie: Maxwellweg & Nobelweg, Schijndel


SCHIJNDEL - Op zaterdag 21 mei werden in Schijndel de gewestelijke vaardigheidstoetsen (1e ronde) in de klasse TS-HD en klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 17 ploegen verdeeld over twee banen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. De deelnemende ploegen moesten zich melden bij Cultureel Centrum ’t Spectrum aan de Steeg in Schijndel waarna ze naar een geheime locatie werden geleidt waar de vaardigheidstoets plaatsvond. Onder toeziend oog van een kritische vakjury werd er hard gestreden om een plaats in de volgende ronde. De organiserende brandweerlieden hadden hun best gedaan om twee reële scenario’s voor te schotelen. Het massaal meegekomen publiek kon vanaf de zijlijn toekijken hoe hun team de strijd aan ging op weg naar de winst. 
Scenario baan 1 - Schijndel (klasse TS-HD)
Tijdens het overwerk op zaterdag doet zich een explosie voor in een bedrijfspand aan de Nobelweg in Schijndel. Bij aankomst werd men opgevangen door een medewerker welke de brand ontdekte nadat hij een harde knal had gehoord. Ook weet hij te vertellen dat de brand woedde in een spuiterij en dat zijn collega wordt vermist. Vanwege de hevige rookontwikkeling had hij de branddeuren gesloten waardoor het bedrijfspand was gecompartimenteerd. Nabij de brandhaard bevindt zich een kluis met gevaarlijke stoffen waarvan de deur nog open staat. Hier moet de brandweer de nodige aandacht aan besteden. Door een goede verkenning op de bovenverdieping van het bedrijfspand stuit met op een slachtoffer met een hevig bloedende hoofdwond. Eenmaal buiten zakt het slachtoffer in elkaar. Gezien de ambulancedienst nog niet aanwezig is dient de hoofdwond verbonden te worden. Ondanks de brandweerlieden gefixeerd waren op het blussen van een brand was het hier noodzaak ook medische handelingen toe te passen waardoor eenieder even op het feit werd gewezen dat de ambulancedienst niet altijd direct aanwezig is.
 Scenario baan 2 - Schijndel (klasse 112)
Tijdens het beladen van een vrachtwagen bij een bedrijf aan de Maxwellweg in Schijndel bezwijkt de heftruck en gaat men verder met een pompwagen. Een van de medewerkers raakt met zijn been bekneld onder de last nadat de pompwagen via een laaddock de trailer word ingereden terwijl op dat moment de vrachtwagenchauffeur aanrijdt. Bij aankomst worden de brandweerlieden opgevangen door de vrachtwagenchauffeur welke verteld wat er is gebeurd. Door de situatie goed te aanschouwen tijdens de verkenning kan al snel een plan van aanpak worden gemaakt. Al snel stuit men in de bedrijfshal op een medewerker met een kleine hoofdwond welke zich bekommert over het lot van zijn collega. Na het op de juiste manier stabiliseren van de last kon begonnen worden met het bevrijden van het beknelde slachtoffer. De jury keek kritisch mee naar de eigen veiligheid van de brandweerlieden en de wijze van stabiliseren.
’s Avonds werd omstreeks 19.30 uur de prijsuitreiking gehouden bij Cultureel Centrum ’t Spectrum aan de
Steeg in Schijndel. Met enkele dankwoorden werd de gehele organisatie van deze dag bedankt. Ook werden enkele tips en tops meegegeven aan de wedstrijdploegen welke deze dag hadden deelgenomen. Burgemeester Jetty Eugster van de gemeente Schijndel rijkte de prijzen uit nadat men met korte filmfragmenten in grote lijnen bekend had gemaakt hoe het scenario in elkaar zat. De wedstrijdploegen Cluster Midden (Midden- en West-Brabant), Nistelrode en Oeffelt (baan 1) werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde welke wordt gehouden op 11 juni in Lisse. De wedstrijdploegen Werkendam en Berlicum (baan 2) werden respectievelijk nummer 1 en 2 en gaan door naar de volgende ronde welke wordt gehouden op 4 juni in Westerbork. De wedstrijdploeg Grave (baan 2) werd respectievelijk 3e en gaat ook door naar de volgende ronde maar speelt op 11 juni in Diepenveen
.

Ga terug naar het archief