Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse 112 (1e ronde gewestelijk) in Nederweert


Datum: zaterdag 28 mei 2016

Locatie: Korenbloemstraat, Ospel


NEDERWEERT - Op zaterdag 28 mei organiseerde de brandweer van Nederweert de 1e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Eén achttal ploegen vanuit het gehele land meldde zich bij de brandweerkazerne aan de Gutjesweg waar zij gastvrij werden ontvangen. Nadat de supporters vooruit waren gegaan naar de wedstrijdlocatie werd alles op alles gezet en startte de wedstrijd. De ploegen werden zowel tijdens het aanrijden als tijdens de wedstrijd door een jury op verschillende punten kritisch beoordeeld. 
Scenario - Nederweert (klasse 112 - 1e ronde gewestelijk)
Op de Korenbloemstraat in Ospel had nabij de molen een verkeersongeval plaatsgevonden tussen een vrachtwagen en een fietser. Op het moment dat de vrachtwagenchauffeur met zijn telefoon bezig was stak de fietser plots de weg over waarna de chauffeur de fietser niet meer kon ontwijken. Na de aanrijding raakte de fietser bekneld onder een van de wielen van de vrachtwagen. Terwijl de brandweer een eerste verkenning rond de vrachtwagen uitvoerde kwam de molenaar polshoogte nemen. Nietsvermoedend stootte hij een tafel-heater om. Terwijl de brandweer de eerste voorbereidingen trof om de fietser te bevrijden ontstond in de molen door de omgevallen heater een klein brandje. De vrouw van de molenaar was nog boven en kon door de hevige rookontwikkeling de molen niet meer ontvluchten. Zij liet zich daarom ook luidkeels horen waarop even moest worden geschakeld van hulpverlening naar brand. Nadat de brand was geblust en beide slachtoffers waren overgedragen aan de ambulancedienst was het incident meester en kon worden begonnen met het inpakken van de gebruikte materialen.
’s Avonds werd omstreeks 19.30 uur de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Gutjesweg in Nederweert. Met enkele dankwoorden werd de gehele organisatie bedankt. Ook werden enkele tips en tops meegegeven aan de wedstrijdploegen welke deze dag hadden deelgenomen. Burgemeester Henk Evers van de gemeente Nederweert rijkte de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen Sprang Capelle 2, Roggel en ‘s Gravenmoer werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde welke wordt gehouden op 11 juni in Diepenveen.

Ga terug naar het archief