Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse 112 (1e ronde gewestelijk) in Ermelo


Datum: zaterdag 28 mei 2016

Locatie: Zeeweg, Ermelo


ERMELO - Op zaterdag 28 mei organiseerde de brandweer van Ermelo de 1e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Eén negental ploegen vanuit het gehele land meldde zich bij de brandweerkazerne aan de Oude Telgterwegwaar zij gastvrij werden ontvangen. Tevens organiseerde de brandweer van Ermelo vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD. Nadat de supporters vooruit waren gegaan naar de wedstrijdlocatie werd alles op alles gezet en startte de wedstrijd. Zowel tijdens het aanrijden als op de wedstrijdlocatie werd ieder ploeglid kritisch beoordeeld door de jury. 
Scenario - Ermelo (klasse 112 - 1e ronde gewestelijk)
De wedstrijdploegen werden gealarmeerd voor een incident bij een bedrijf aan de Zeeweg in Ermelo. Tijdens het aanrijden werd duidelijk dat er tijdens het lossen van een auto iemand bekneld zou zijn geraakt op, in of nabij een container. Bij aankomst werd men opgevangen door een medewerker van het bedrijf welke al bellend de aandacht trok. Tevens was er rook waarneembaar vanuit een loods. Na een vluchtige verkenning stuitte men deels onder een overkapping op een vrachtwagen met in de cabine een onwel geworden chauffeur. De vrachtwagenchauffeur was bezig met het lossen van een open containerbak met daarin een auto. Tijdens het lossen was het in de bak mis gegaan en zat een collega bekneld tussen de auto en de deuren van de container. Binnen in het pand trof men in een smeerput een vloeistofbrand aan en een slachtoffer. Deze persoon was bezig met werkzaamheden aan een auto welke boven de put stond. Vanwege een te hoge concentraties CO was het noodzakelijk deze ruimte eerst goed te ventileren waarna men het slachtoffer in veiligheid kon brengen. Hiervoor moest de auto deels van de put worden gereden. Omdat het stuur aan de rechterzijde van de auto zat keek menigeen even goed maar had men al snel door dat het om een Engelse auto ging. Door goed samen te werken met de overige instanties en gebruik te maken van een extra hulpverleningsvoertuig kon het incident volgende de jury op een veilige en verantwoorde manier worden bestreden.
’s Avonds werd omstreeks 18.30 uur de prijsuitreiking gehouden bij de brandweerkazerne aan de Oude Telgterweg in Ermelo. Met enkele dankwoorden werd de gehele organisatie bedankt. Ook werden enkele tips en tops meegegeven aan de wedstrijdploegen welke deze dag hadden deelgenomen. Burgemeester André Baars van de gemeente Ermelo rijkte de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen Gameren, Halfweg - Zwanenburg en Marken 2 werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde welke wordt gehouden op 4 juni in Westerbork
.

Ga terug naar het archief