Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse TS-HD (2e ronde gewestelijk) in Zwartebroek


Datum: zaterdag 11 juni 2016

Locatie: Tolboomweg, Terschuur


ZWARTEBROEK - Op zaterdag 11 juni organiseerde de brandweer van Zwartebroek de 2e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Eén achttal ploegen vanuit het gehele land meldde zich bij de brandweerkazerne aan de Eendrachtstraat in Zwartebroek waar zij gastvrij werden ontvangen. Nadat de supporters vooruit waren gegaan naar de wedstrijdlocatie werd alles op alles gezet en startte de wedstrijd. De ploegen werden op verschillende punten kritisch beoordeeld door een vakjury. 
Scenario - Zwartebroek (klasse TS-HD - 2e ronde gewestelijk)
Bij installatiebedrijf Sloof aan de Tolboomweg in Terschuur was brand uitgebroken in de meterkast van het pand. Bij aankomst van de wedstrijdploeg werd men opgevangen door een werknemer van het bedrijf. Door hem de juiste vragen te stellen wist hij de wedstrijdploegen van de juiste informatie te voorzien. De brand welke in de meterkast woede had een doorslag naar het naastgelegen pand. Om toegang te krijgen tot het naastgelegen pand moest de toegangsdeur worden opengezagen. Nadat de brandweer in dit pand had ingezet kwam een andere werknemer hevig overstuur ter plaatse en liep zonder pardon het pand in. Hij raakte daarbij gewond en moest door de brandweer in veiligheid worden gebracht. Wanneer men een goede verkenning had uitgevoerd trof men op de toilet ook nog een slachtoffer aan welke buiten bewustzijn was geraakt door de hevige rookontwikkeling. In een kantoor op de 1e verdieping van het pand was ook nog een werknemer aan het werk. Deze had niets van de brand meegekregen en keek daarom raar op toen de brandweer hem kwam evacueren.
’s Avonds werd rond 19.00 uur de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Eendrachtstraat in Zwartebroek. Met enkele dankwoorden werd de gehele organisatie van deze geslaagde dag bedankt. Albert Jan van Maren, Hoofd operationele voorbereiding van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, rijkte de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen De Rijp 3, Putten en A.S.K. 2 (Defensie) werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de landelijke finale welke wordt gehouden op 3 september in Bilthoven.

Ga terug naar het archief