Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse TS-HD (2e ronde gewestelijk) in Lisse


Datum: zaterdag 11 juni 2016

Locatie: Achterweg, Lisse


LISSE - Op zaterdag 11 juni organiseerde de brandweer van Lisse de 2e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Eén achttal ploegen vanuit het gehele land meldde zich bij de brandweerkazerne aan de Oranjelaan in Lisse waar zij gastvrij werden ontvangen. Nadat de supporters vooruit waren gegaan naar de wedstrijdlocatie werd alles op alles gezet en startte de wedstrijd. De ploegen werden op verschillende punten kritisch beoordeeld door een vakjury. 
Scenario - Lisse (klasse TS-HD - 2e ronde gewestelijk)
Vanuit Woonzorgcentrum Rustoord aan de Rustoordlaan in Lisse kwam bij de meldkamer een automatisch brandalarm binnen waarna de wedstrijdploegen op pad werden gestuurd. Naar verloop van tijd kwam er ook nog een handbrandmelding overheen waaruit kon worden opgemaakt dat het om een reële brand zou gaan. Navraag bij de meldkamer leverde weinig relevante informatie op, men kreeg namelijk geen contact met het object. Wel was er een bereikbaarheidskaart voorhanden waarvan gebruik kon worden gemaakt. Bij aankomst bleek brand te woedde in de kelder aan de achterzijde van het pand. Men werd hier opgevangen door een BHV-er welke kenbaar maakte dat twee monteurs in de kelder aan het werk waren toen brand uitbrak. Na het maken van een plan van aanpak werd een binnen aanval ingezet. Al snel stuitte men op het eerste slachtoffer welke in veiligheid kon worden gebracht. Hij wist te vertellen dat zijn collega richting de nooduitgang was gevlucht waar deze later ook werd aangetroffen. Nadat zijn brandwonden waren gekoeld kon ook dit slachtoffer worden overgedragen aan de ambulancedienst. De brand welke woedde in de CV-ruimte met een doorslag naar de meterkast in een naastgelegen ruimte kon pas definitief worden afgeblust nadat de stroom was uitgeschakeld.  
’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Oranjelaan in Lisse. Met enkele dankwoorden werd de gehele organisatie van deze geslaagde dag bedankt. Arjan Stam, Directeur incidentbestrijding van de Veiligheidsregio Hollands Midden, rijkte de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen Cluster Midden (Brandweer Midden- en West-Brabant), Oeffelt en Gezamenlijke Brandweer (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) werden respectievelijk nummers 1, 2 en 3 en gaan door naar de landelijke finale welke wordt gehouden op 3 september in Bilthoven.

Ga terug naar het archief