Reportages

Brandweer Boxtel oefent in leegstaande Heilig Hartkerk


Datum: donderdag 14 juli 2016

Locatie: Baroniestraat, Boxtel


BOXTEL - Donderdagavond heeft de brandweer haar vaardigheden beoefend in de Heilig Hartkerk in Boxtel. Het inmiddels 115 jarige monumentale gebouw aan de Baroniestraat is sinds januari 2015 niet meer in gebruik als kerk. Voor de brandweer een uitgekozen moment om deze locatie te onderwerpen aan een groots opgezette brandweeroefening. Woensdagavond oefende de brandweerlieden uit Liempde ook al in deze parochiekerk.
Een maandenlange voorbereiding ging er aan deze oefening vooraf. Voor de brandweerlieden zelf was het tot het laatste moment een raadsel waar deze oefening plaats zou vinden. Kinderen, partners, overige familieleden en kennissen van brandweerlieden werden opgeroepen om te fungeren als figuranten. Voorafgaand aan de oefening werden deze figuranten geïnformeerd over het oefendoel en hun bijdrage daarin. Het doel van deze oefening was brandbestrijding. Met veel ensceneringsmaterieel werd een heuse vuurbelasting nagebootst en met rookaggregaten werd een deel van het oude gebouw vol rook gezet. Omstreeks 20.00 uur ging de oefening van start.
Omwonenden alarmeerde de brandweer nadat rook was waargenomen aan de lage zijde van het pand. Na aankomst van de eerste bluseenheid werd direct opgeschaald naar middelbrand waarop een tweede tankautospuit, een waterwagen en de officier van dienst werden gealarmeerd. Nadat bekend was dat in het pand voorbereidingen werden getroffen voor een voorstellig was duidelijk dat er zich binnen een onbekend aantal personen bevonden. Terwijl het koor op het bordes haar liederen oefende waren elders in de kerk meerdere mensen bezig met schoonmaakwerkzaamheden. Ook was een CV-monteur in de kelder aan het werk en op zolder was men bezig met opschoonwerkzaamheden.
Tijdens een vluchtige verkenning werden al enkele aanwezige in veiligheid gebracht. Door goed overleg tussen beide bevelvoerende en de officier van dienst werd een plan van aanpak gemaakt en kon het object letterlijk in vakken worden gedeeld. Naast het bestrijden van de hevige vuurbelasting was het een hele klus om alle aanwezigen in veiligheid te brengen. Dit ging niet zonder slag of stoot, vele van hen raakte in paniek of liepen verwondingen op.
Na afloop van de oefening werden de vele figuranten bedankt voor hun deelname. Collega-postleden keken tijdens de oefening mee over de schouders van de brandweerlieden en gave na afloop waardevolle feedback met eventuele tips en tops. Tijdens de nabespreking werden alle feiten en leerdoelen die in deze oefening waren ingebouwd nog eens op een rijtje gezet.

Ga terug naar het archief