Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse TS-HD (landelijke finale) in Bilthoven


Datum: zaterdag 3 september 2016

Locatie: Soestdijkseweg Zuid, Bilthoven


BILTHOVEN - Op zaterdag 3 september organiseerde de brandweerposten Bilthoven en De Bilt gezamenlijk de landelijke finale in de klasse TS-HD van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Op deze dag bestaat de vereniging vrijwillige brandweer De Bilt, die deze twee posten met elkaar verbind, 100 jaar. Dit jaar staat voor hen dan ook in het teken van het vieren van feest. Het organiseren van deze landelijke vaardigheidstoets was dus een van de vele feestelijke activiteiten. Eén achttal ploegen meldde zich bij de brandweerkazerne aan de Leyenseweg in Bilthoven alwaar zij gastvrij werden ontvangen. Nadat de vele meegereisde supporters vooruit waren gegaan naar de wedstrijdlocatie startte de vaardigheidstoets. De ploegen werden op verschillende punten kritisch beoordeeld door een vakjury. 
Scenario - Bilthoven / De Bilt (klasse TS-HD - landelijke finale)
Tijdens een huwelijksvoltrekking in trouwzaal Jagtlust in het gelijknamige gemeentehuis aan de Soetdijkseweg Zuid in Bilthoven ontstond brand in de kelder. De brand was ontstaan door een stel inbrekers die de kluis probeerden te openen met een snijbrander. Middels de aanwezige brandmeldinstallatie werd de brandweer gealarmeerd voor een automatische brandmelding. Ter plaatse kon het jonge bruidspaar, familie en andere gasten tijdig geëvacueerd worden. Eén van de boeven kwam zelfs brandend naar buiten gehold, na het doven van het vuur en het koelen van zijn brandwonden kon dit slachtoffer uiteindelijk overgedragen worden aan de ambulancedienst. De overige twee boeven moesten door de brandweer uit de kelder worden gehaald.
In het park rondom het gemeentehuis kleurde het tijdens de vaardigheidstoetsen rood van de vele brandweervoertuigen. Niet alleen voor de wedstrijden maar ook voor een groots opgezette open dag van beide organiserende brandweerposten. Voor zowel jong als oud was er van alles te zien en te beleven. Mede dankzij het mooie weer kon het gecombineerde brandweerspektakel zich verheugen op een grote opkomst.   
’s Avonds werd rond 18.30 uur de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Leyenseweg in Bilthoven. Met enkele dankwoorden werd de organisatie van deze geslaagde dag bedankt. Burgemeester Arjen Gerritsen van de gemeente De Bilt, rijkte de prijzen uit nadat de jury bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. Met een totaalscore van 1394 punten won de brandweer van Oeffelt deze landelijke finale. De wedstrijdploegen De Rijp (1384 punten) en Putten (1376 punten) werden respectievelijk nummers 2 en 3. In totaal gingen dit wedstrijdseizoen 223 ploegen uit het gehele land de strijd aan om landskampioen te worden in de klasse TS-HD.

Ga terug naar het archief