Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse 112 (landelijke finale) in Berghem


Datum: zaterdag 24 september 2016

Locatie: Koolzaadweg, Berghem


BERGHEM - Op zaterdag 24 september organiseerde de brandweer van Berghem de landelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). De brandweer in Berghem bestaat dit jaar 75 jaar en het organiseren van deze wedstrijden was naast de open dag een van de feestelijke activiteiten tijdens dit jubileumjaar. Eén negental ploegen meldde zich bij de brandweerkazerne aan de Kloosterstraat in Berghem alwaar zij gastvrij werden ontvangen. Nadat de vele meegereisde supporters, in sommige gevallen met overvolle touringcars, vooruit waren gegaan naar de wedstrijdlocatie startte voor vaardigheidstoets. De brandweerlieden werden op verschillende punten kritisch beoordeeld door een vakjury. 
Scenario - Berghem (klasse 112 - landelijke finale)
Tijdens het bouwrijp maken van een perceel aan de Koolzaadweg in Berghem zakte door onbekende oorzaak een container weg in het zand en raakte een werknemer hieronder bekneld. Terwijl een graafmachine probeerde de container vast te grijpen zwaaide de machinist met zijn bak over de rijbaan. Hierbij botste deze tegen een passerende personenauto. Ook kantelde nog een caravan nadat een automobilist het ongeval te laat opmerkte. De wedstrijdploeg werd gealarmeerd voor de beknelde werknemer onder de container maar werd nog voor aankomst geconfronteerd met een wegblokkade. Een autoambulance met een lege accu stond dwars over de rijbaan. Met vermeende mankrachten kon het gevaarte opzij worden geduwd waarna men door kon naar het ongeval. Op het moment dat men de hoek om kwam was de chaos niet te overzien. Een luide klap, veroorzaakt door een gasfles uit de caravan, deed menigeen even slikken. Al snel werd duidelijk dat de werknemer onder de container aan zijn verwondingen was overleden en dat dit een zaak was voor de arbeidsinspectie. Een vrouw liet duidelijk merken dat ze bezorgd was om haar geliefde man welke samen met hun hond nog in de caravan zaten. De man liep door de ontploffing van de gasfles gehoorschade op waardoor communiceren met hem nauwelijks mogelijk was. In de personenauto welke tegen de bak van de graafmachine was gebotst zaten twee vrouwen waarvan de bestuurster rechtstandig uit het voertuig moest worden bevrijd.   
Het gehele wedstrijdscenario kon door de vele meegereisde supporters volledig worden aanschouwd. Mede dankzij de nazomerse temperaturen was het de gehele dag gezellig druk met supporters en andere nieuwsgierigen. Ook voor de inwendige mens gezorgd in de vorm van een snoepkraam.
’s Avonds werd rond 19.30 uur de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Kloosterstraat in Berghem. Nadat de feeststemming was gesust werd met enkele dankwoorden de organisatie van deze zon overgoten dag bedankt. Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss, rijkte de prijzen uit nadat de jury bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. Met een totaalscore van 1341 punten won de brandweer van Marken deze landelijke finale. De wedstrijdploegen Oldebroek (1337 punten) en Gameren (1319 punten) werden respectievelijk nummers 2 en 3. In totaal gingen dit wedstrijdseizoen 289 ploegen uit het gehele land de strijd aan om landskampioen te worden in de klasse 112.

Ga terug naar het archief