Reportages

Vaardigheidstoetsen hoofdklasse (provinciaal) in Haaren


Datum: zaterdag 1 april 2017

Locatie: Gever, Haaren


HAAREN - Op zaterdag 1 april werden in Haaren de provinciale vaardigheidstoetsen in de hoofdklasse van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 6 ploegen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. De deelnemende ploegen moesten zich melden bij de brandweerkazerne aan Helvoirtseweg in Haaren. Nadat de meegekomen supporters vooruit waren gestuurd kon de vaardigheidstoets voor de ploegen starten. Onder toeziend oog van kritische beoordeelaars werd er hard gestreden om een plaats in de volgende ronde. De organiserende spuitgasten hadden hun uiterste best gedaan om een realistisch scenario uit te zetten. Ondanks het teleurstellende weer was het er de gehele dag door druk met publiek. Gehuld onder de vele paraplus of schuilend in de koeienstal kon vrijwel het gehele scenario worden aanschouwd.  
Scenario - Haaren (hoofdklasse - provinciaal)
Het scenario speelt zich af op de boerderij van 'Sjef van Empel', een vrijwillig brandweerman van de post Haaren. Op de boerderij aan de Gever in die plaats worden ook gedetineerden in een programma behandeld voor resocialisatie. De boer was op dat moment bezig met het schoonmaken van zijn mobiele mestcontainer die hij onder een hoek had staan om de mest naar een kant te laten zakken. Tijdens het schoonmaken zorgde een compressor buiten de container via een luchtslang voor verse lucht. De compressor wordt gevoed met een verlengkabel vanuit een naastgelegen schuur.
Gedetineerde Freek was het oneens met zijn terugkeer naar de gevangenis en sticht brand in de kelder van de schuur. De brand sloeg door naar de toiletruimte op de begane grond. Door deze brand ontstond kortsluiting en viel de stroom van de compressor uit waardoor er geen verse lucht meer aangevoerd werd in de mestcontainer. De boer raakt onwel door ophoping van H2S gassen.
Op dat moment komt een justitiebusje aanrijden met twee bewaarders en gedetineerde Bert, zei komen gedetineerde Frank ophalen. Het busje werd onwetend langs de schuur gezet waar de brand woedde. Eén van de bewaarders stapt uit, merkt op dat Sjef in de mestcontainer ligt en belt 112. Daarna wordt hij door gedetineerde Freek opgewacht en doodgestoken waarna hij vlucht. De andere bewaarder ziet dit gebeuren en ontfermt zich over zijn collega.
De meldkamer alarmeert de tankautospuit van de post Haaren. Deze rukt met een onderbezetting uit en meldt dit bij de meldkamer welke hierop een tweede tankautospuit (wedstrijdploeg) en de OVD alarmeert.
Bij aankomst van de eerste tankautospuit is de spanning hoog en de aansturing door de bevelvoerder chaotisch omdat al snel duidelijk wordt dat collega Sjef van Empel in de container onwel is geworden. De tankautospuit wordt omgereden omdat het justitiebusje de toegang tot het achter terrein blokkeert. Wanneer de tweede tankautospuit (wedstrijdploeg) komt aanrijden aan de voorzijde van de boerderij worden ze opgevangen door de bevelvoerder van de eerste tankautospuit. Deze geeft opdracht om met de tweede tankautospuit om te rijden naar de achterkant. Aan de Oisterwijksedreef staat een politieagent om de tankautospuit op te wachten en te dirigeren naar de plaats van het incident. Op het moment dat de tankautospuit aan het omrijden is klimt de pompbediende van de eerste tankautospuit in de container omdat hij zijn collega wil helpen, waarbij ook hij bedwelmd raakt. Tegelijkertijd komt ook Cees van Empel (broer van Sjef) het terrein op. Hij woont in de buurt en is op basis van de sirenes naar het boerenbedrijf gekomen om polshoogte te nemen. Al met al een flinke uitdaging om de juiste prioriteiten te stellen en de klus zo goed mogelijk op te lossen.
’s Avonds werd de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Helvoritseweg in Haaren. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze dag bedankt. De prijzen werden rond 19.00 uur uitgereikt door Burgemeester Jeannette Zwijnenburg van der Vliet van de gemeente Haaren. Dit gebeurde nadat de jury enkele specifieke aandachtspunten uit deze vaardigheidstoets had toegelicht. De wedstrijdploegen van ’s-Hertogenbosch 2 en Uden 2 werden respectievelijk nummer 1 en  2 en gaan door naar de volgende ronde welke later dit voorjaar worden gehouden.

Ga terug naar het archief