Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse 112 (provinciaal) in Heythuysen


Datum: zaterdag 1 april 2017

Locatie: Vrijkenstraat, Roggel


HEYTHUYSEN - Op zaterdag 1 april werden in Heythuysen de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. De 10 deelnemende ploegen moesten zich melden nabij de loods van Frank Coolen Machines aan de Biesstraat in Heythuysen waar ze gastvrij met koffie werden ontvangen. Nadat de meegekomen supporters vooruit waren gestuurd kon de vaardigheidstoets voor de wedstrijdploegen starten. Onder toeziend oog van kritische beoordeelaars werd er hard gestreden om een plaats in de volgende ronde. Het organiserende korps had een realistisch scenario uitgezet waarbij hard gewerkt moest worden om de klus verantwoord binnen de tijd te kunnen klaren.
Scenario - Heythuysen (klasse 112 - provinciaal)
De meldkamer verzocht de wedstrijdploegen uit te rukken voor een hulpverlening bij De Smids Metaal aan de Vrijkenstraat in Roggel. Eenmaal in de Vrijkenstraat aangekomen werd hun aandacht getrokken door een tweetal automobilisten welke op elkaar waren gebotst. Echter was dit niet de hulpverlening waarvoor men was gealarmeerd, maar daar kwamen de meeste ploegen gelukkig snel achter. In het pand van De Smids Metaal was namelijk een medewerker bekneld geraakt onder een metalen balk. Ook was nabij het smidsvuur een kleine brand uitgebroken. Bij het toetreden van het pand liep men een andere medewerker in de arm welke alles over de locatie wist te vertellen. Na het gerust stellen van het slachtoffer en het plaatsen van een noodstabilisatie kon het relatief kleine brandje met één straat hoge druk gedoofd worden waarna de loods kon worden geventileerd. Vervolgens kon in samenspraak met de ambulancedienst begonnen worden met het bevrijden van het beknelde slachtoffer. Nadat het slachtoffer was bevrijdt en het pand was overgedragen aan de politie kon begonnen worden met het inpakken van de gebruikte materialen.      
’s Avonds werd omstreeks 19.30 uur de prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Meerkamp in Heythuysen. Met enkele dankwoorden werd de organisatie van deze dag bedankt. Burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal rijkte de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario had uitgedacht. De wedstrijdploegen Roggel Liempde en Leerdam werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde welke later dit voorjaar worden gespeeld.

Ga terug naar het archief