Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse TS-HD (1e ronde gewestelijk) in Vught


Datum: zaterdag 13 mei 2017

Locatie: Raadhuisstraat, Vught


VUGHT - Op zaterdag 13 mei werd in Vught de 1e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 9 ploegen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. De deelnemende ploegen moesten zich melden bij de brandweerkazerne aan St. Lambertusstraat in Cromvoirt waar men gastvrij werd ontvangen. Nadat de meegekomen supporters vooruit waren gestuurd kon de vaardigheidstoets starten. Onder toeziend oog van kritische beoordeelaars werd er hard gestreden om een plaats in de volgende ronde. De organiserende brandweerlieden hadden hun best gedaan om een realistische incidenten in scene te zetten. De hele dag door werd er hard gewerkt om het incident op een veilige manier te klaren. Deze vaardigheidstoetsen werden in samenwerkingsverband georganiseerd met brandweer van Cromvoirt welke die dag de 1e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 voor hun rekening namen. De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag.
Scenario - Vught (klasse TS-HD - 1e ronde gewestelijk)
In een voormalig bankgebouw aan de Raadhuisstraat in Vught ontstond brand in de keuken op de 1e verdieping. Het leegstaande pand wordt momenteel bewoond middels antikraak. Een bewoonster loopt bij een bluspoging brandwonden op aan haar handen en vlucht naar het aangrenzende dakterras. De vuurhaard bereid zich inmiddels via de afzuigkap uit naar de zolder. Een toevallige passant merkt de rook op welke uit het pand naar buiten komt en waarschuwt de hulpdiensten. Tegelijkertijd met het uitbreken van de brand op de 1e verdieping vind er op de begaande grond een inbraak plaats.
Bij aankomst van de brandweer schreeuwt een bewoonster vanaf het dakterras angstig om hulp. Via een ladder kan zij snel in veiligheid gebracht worden en haar brandwonden worden gekoeld. De toegangsdeur aan de achterzijde van het pand is open, hierdoor heeft de inbreker het pand betreden. Eenmaal binnen stuit men op de inbreker welke met een snijbrander de kluis probeert te kraken. Hij geeft aan niet vrijwillig het pand te willen verlaten, de politie slaat de inbreker in de boeien en voert hem af. Eenmaal op de bovenverdieping stuit met op een bewoner welke staat te douchen, en een ander ligt nog nietsvermoedend te slapen. 
De 1ste straal moest ingezet te worden in de keuken waar brand woedde. Op het fornuis stond een grote pan in brand. Wanneer de deksel op de pan werd geschoven en uitbreiding werd voorkomen kon de 2de straal worden ingezet op de doorbranding op zolder. Nadat beide stralen waren ingezet op de vuurhaard kon deze worden afgeblust. Nadat het vuur was gedoofd en het pand was geventileerd kon het worden overgedragen aan de politie en eigenaar.
‘s Avonds werd omstreeks 19.30 uur de gezamenlijke prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Kettingweg in Vught. Met enkele dankwoorden werden beide organiserende posten, alle beoordelaars, slachtoffers en overige medewerkers van deze dag bedankt. Burgemeester Roderick van de Mortel van de gemeente Vught rijkte de prijzen uit nadat de jury enkele opmerkelijke tips en tops hadden meegegeven. De wedstrijdploegen ’s-Gravemoer 2, ‘s-Hertogenbosch en Heinkenszand werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde welke komende maand worden gespeeld.

Ga terug naar het archief