Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse 112 (1e ronde gewestelijk) in Horst


Datum: zaterdag 13 mei 2017

Locatie: Veld-Oostenrijk, Horst


HORST - Op zaterdag 13 mei werd in Horst de 1e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 9 ploegen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen en moesten zich melden bij Dutch Pet Products (DPP) aan de Venrayseweg in Horst. Nadat de meegekomen supporters vooruit waren gestuurd kon de vaardigheidstoets starten. Het gehele scenario speelde zich buiten af waardoor de meegekomen supporters en het publiek alles konden aanschouwen. Onder toeziend oog van kritische beoordeelaars werd er hard gestreden om een plaats in de volgende ronde. De brandweerlieden uit Horst hadden hun best gedaan om een realistisch incident in scene te zetten. De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag.
Scenario - Horst (klasse 112 - 1e ronde gewestelijk)
Op het terrein van een varkenshouderij met een biogasinstallatie aan de Veld-Oostenrijk in Horst had  een ongeval plaatsgevonden tussen een loader en een verreiker. Dat gebeurde toen men bezig was met het plaatsen van een mast nabij de biogasinstallatie. Door de botsing raakte een medewerker bekneld onder de mast welke nog deels in de lepels van de verreiker hing. Een andere medewerker liep hierdoor een hoofdwond op en lag half versuft op het bordes nabij de biogasinstallatie. Een andere medewerker raakte met zijn been bekneld onder de bak van de loader. Terwijl de hulpdiensten voor dit incident waren gewaarschuwd raakte ook nog een quad bij het incident betrokken. De bestuurder hiervan werd gespiesd. Bij aankomst van de brandweer werden zij opgevangen door de bestuurder van de loader welke redelijk in paniek was. Nadat op een juiste wijze de prioriteitenverdeling had plaatsgevonden was het zaak om deze klus zo snel maar vooral veilig mogelijk te klaren. Het slachtoffer welke onder de mast was terecht gekomen was op slag dood.
‘s Avonds werd omstreeks 19.30 uur de prijsuitreiking gehouden in de remise van de brandweerkazerne aan de Americaanseweg in Horst. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze mooie dag bedankt. Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Horst aan de Maas rijkte de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het incident voor ogen had, ook werden enkele tips en tops meegegeven. De wedstrijdploegen Linschoten 2, Liempde en Roggel werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en gaan door naar de volgende ronde welke later dit voorjaar word gehouden.

Ga terug naar het archief