Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse 112 (2e ronde gewestelijk) in Aalsmeer


Datum: zaterdag 10 juni 2017

Locatie: Uiterweg, Aalsmeer


AALSMEER - Op zaterdag 10 juni werden in Aalsmeer de 2e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 9 ploegen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen. De deelnemende ploegen moesten zich melden bij firma Hilverda Kooij B.V. aan de Mijnsherenweg in De Kwakel waar men gastvrij werd ontvangen. Nadat de meegekomen supporters vooruit waren gestuurd kon de vaardigheidstoets starten. Onder toeziend oog van kritische beoordeelaars werd er hard gestreden om een plaats in de landelijke finale. De organiserende brandweerlieden hadden hun best gedaan om een realistische incidenten in scene te zetten. De hele dag door werd er hard gewerkt om het incident op een veilige manier te klaren. Ook werden deze dag in Aalsmeer de 2e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD gehouden. De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag.
Scenario - Aalsmeer (klasse 112 - 2e ronde gewestelijk)
Tijdens het demonteren van twee explosieven op een baggerschuit door medewerkers van de EOD is een van beide explosieven geëxplodeerd. Hierdoor ontstond een klein brandje in een naastgelegen pand aan de Uiterweg in Aalsmeer. Door de immense explosie raakt de aanwezige kraan op de schuit zwaar beschadigd en kwam op een van de EOD'ers terecht. De kraanmachinist had door de explosie een gehoorbeschadiging opgelopen en kon daardoor de kraan niet meer bedienen. De wedstrijdploegen werden opgevangen door een andere medewerker van de EOD. Een goede verkenning en een veilige inzet van de brandweer nabij de waterkant waren punten waar de jury grote aandacht voor had. Ook een goede samenwerking met de bemanning van een gealarmeerde brandweerboot leverde veel voordeel op.
‘s Avonds werd rond 18.30 uur de gezamenlijke prijsuitreiking gehouden in de brandweerkazerne aan de Zwarteweg in Aalsmeer. Met enkele dankwoorden werden de eigenaren van beide objecten, de organiserende post, alle beoordelaars, slachtoffers en overige medewerkers van deze dag bedankt. Regionaal commandant Leen Schaap reikte de prijzen uit nadat de jury enkele nuttige tips en tops hadden meegegeven. De wedstrijdploegen Oirschot 2, Hardenberg en Diessen 3 werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en gaan door naar de landelijke finale in de klasse 112 welke op 9 september in Assendelft word gespeeld.

Ga terug naar het archief