Reportages

Vaardigheidstoetsen klasse 112 (2e ronde gewestelijk) in Groenekan


Datum: zaterdag 17 juni 2017

Locatie: Groenekanseweg, Groenekan


Op zaterdag 17 juni werden in Groenekan de 2e ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse 112 van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Negen ploegen namen deel aan deze vaardigheidstoetsen en moesten zich melden bij Dorpshuis De Groene Daan aan de Grothelaan in Groenekan. Nadat de meegekomen supporters vooruit waren gestuurd, kon de vaardigheidstoets starten. Vrijwel het gehele scenario, zowel binnen als buiten kon worden aanschouwd. Onder toeziend oog van kritische beoordelaars werd er hard gestreden om een plaats in de top drie. De Groenekanse brandweerlieden hadden hun uiterste best gedaan om een realistisch incident in scene te zetten. De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag.
Scenario - Groenekan (klasse 112 - 2e ronde gewestelijk)
Op een boerenterrein aan de Groenekanseweg in Groenekan was een auto een schuur binnengereden. Door de klap was een steiger omgevallen en raakte een loodgieter gespietst door een steigerdeel. Daarnaast ontstond nog een klein brandje in hetzelfde vertrek van die schuur. Eenmaal ter plaatse werd men opgevangen door en vrouw welke hevig overstuur was. Door goed uithoren van deze paniekerige vrouw werd duidelijk dat er in de keuken nog een pan op het vuur stond en haar vader werd vermist. Na een snelle verkenning was al snel duidelijk dat het vuur gedoofd moest worden voordat men op een veilige manier de slachtoffers kon bevrijden. De brandhaard werd gevoed door een kleine gasbrander en ging pas uit nadat de gastoevoer was afgesloten. Eenmaal de boerenschuur geventileerd te hebben kon begonnen worden met de hulpverlening. Tijdens de verkenning stuitte men al snel op de vermiste man en kon de pan op het vuur worden veilig gesteld. Zowel de bestuurder van de auto als de gespietste loodgieter raakte dusdanig gewond dat deze door de ambulancedienst moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Nadat het incident meester was kon het object worden overgedragen aan de bevoegde autoriteiten. Eenmaal alle gebruikte materialen terug op het voertuig keerde de brandweer terug naar hun post.
‘s Avonds werd omstreeks 19.00 uur de prijsuitreiking gehouden in Dorpshuis De Groene Daan aan de Grothelaan in Groenekan. Met enkele dankwoorden werden alle medewerkers van deze mooie dag bedankt. Burgemeester Sjoerd Potters van gemeente De Bilt reikte de prijzen uit nadat de jury enkele tips en tops hadden meegegeven aan de deelnemende ploegen. De wedstrijdploegen Linschoten 2, Blaricum en 's Gravenmoer werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en gaan door naar de landelijke finale welke op 9 september wordt gespeeld in Assendelft.

Ga terug naar het archief