Reportages

Vaardigheidstoetsen hoofdklasse (provinciaal) in Grave


Datum: zaterdag 14 april 2018

Locatie: Hoogdwagt, Grave


GRAVE - Op zaterdag 14 april werden in Grave de provinciale vaardigheidstoetsen in de hoofdklasse van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) georganiseerd. Maar liefst 7 ploegen namen deel aan deze vaardigheidstoets. De deelnemende ploegen moesten zich voor aanvang van de vaardigheidstoetsen melden bij de brandweerkazerne aan de Stoofweg in Grave waar men gastvrij werd ontvangen. De brandweerlieden uit Grave hadden hun uiterste best gedaan om een spectaculaire vaardigheidstoets in scene te zetten. Dit gebeurde in en om Sint Elisabeth Kerk aan de Hoofdwagt in het centrum van Grave waarbij het publiek de deelnemende ploegen kon aanschouwen tijdens het oplossen van het realistische scenario. Onder toeziend oog van kritische beoordeelaars werd er hard gestreden om een plaats in de volgende ronde. Mede dankzij het prachtige lenteweer kijkt de organisatie terug op een geslaagde dag.
Scenario - Grave (hoofdklasse - provinciaal)
Terwijl de trouwceremonie in de Sint Elisabeth Kerk aan de Hoofdwagt in het centrum van Grave gaande was verstoorde de ex van de bruid het geheel. Met veel te hoge snelheid reed hij door het centrum van deze vestingstad en veroorzaakte meerdere ongevallen voordat hij met zijn auto tegen de ingang van de kerk tot stilstand kwam. Terwijl zijn auto in brand vloog stormde hij de kerk binnen zonder zich te bekommeren over een voetvanger welke hij omver had gereden en een fietser welke zelfs nog onder zijn auto bekneld lag. Eenmaal binnen stichtte de ex ook nog eens brand. De aanstaande bruidegom liet dit niet zonder slag of stoot gebeuren en ging achter de ex van zijn geliefde aan. 
De brandweer van de post Grave was als eerste tankautospuit reeds ter plaatse, echter waren zij onderbezet en zonder bevelvoerder uitgerukt. Omdat er inmiddels meerdere meldingen bij de meldkamer binnen kwamen van rook uit de kerk en omdat de er geen contact meer verkregen werd met de tankautospuit van de post Grave werd de wedstrijdploeg gealarmeerd.
Eenmaal ter plaatse trof men een enorme ravage aan. Terwijl er snel geschakeld moest worden was men in eerste instantie druk doende met de reanimatie van de aangereden voetganger en het doven van de autobrand. Omdat meerdere eenheden werden ingezet kwam ook de Officier van Dienst (OVD), eveneens van het spelende wedstrijdteam ten tonele, om de gehele inzet te coördineren. Nadat het vuur was gedoofd en bij het uitgebrande voertuig een noodstabilisatie was gemaakt kon met behulp van de bemanning van de reeds ter plaatse gekomen hoogwerker de inmiddels om hulp schreeuwende ex van boven uit de kerk in veiligheid worden gebracht. Maar wanneer deze de kans zag wist hij uit de handen van de hulpverleners te blijven.
In de zijvleugel van de kerk waar de bruiloft plaatsvond was de bruid samen met familie en vrienden in paniek achtergebleven. Het was op dat moment niet bekend waar haar aanstaande man zich bevond. Deze kon later in veiligheid worden gebracht nadat de brandweer een brand elders boven in de kerk had gedoofd.
Na afloop van deze mooie wedstrijddag vond omstreeks 19.30 uur de prijsuitreiking plaats. Deze werd gehouden bij zalencentrum De Brouwketel aan de Hoogeweg in Escharen. Met enkele dankwoorden werd de complete organisatie van deze geslaagde dag bedankt. Ook werden enkele tips en tops meegegeven aan de wedstrijdploegen welke deze dag hadden deelgenomen. Burgemeester Lex Roolvink van de gemeente Grave rijkte de prijzen uit nadat de jury in grote lijnen bekend had gemaakt hoe men het scenario’s had uitgedacht. De wedstrijdploegen Geffen en Schijndel werden respectievelijk nummer 1 en 2 en gaan door naar de volgende ronde welke wordt gehouden op 26 mei in Valkenswaard.

Ga terug naar het archief