Reportages

Grote brandweerinzet voor bosbrand in natuurgebied Kerkeindse Heide nabij Pijnendijk in Moergestel


Datum: dinsdag 21 april 2020

Locatie: Pijnendijk, Moergestel


MOERGESTEL - Een grote bosbrand heeft een deel van natuurgebied Kerkeindse Heide nabij de Pijnenweg in Moergestel verwoest. De brand werd dinsdagmiddag rond 15.15 uur opgemerkt en woedde nabij het trappistenklooster Abdij Koninghoeven, een groot historisch complex. De rook welke bij de brand vrij kwam trok met name richting Goirle en Tilburg Zuid en was vanaf grote afstand goed waarneembaar. Er werd een NL-Alert verstuur naar mensen in de omging en hen verzocht het gebied te verlaten. 
Het vuur bedreigde ook een hoogspanningsmast in het natuurgebied, netbeheerder Tennet schakelde de stroom uit en zette een zogenaamde bypass in werking. Niemand is dus zonder stroom komen te zitten, aldus Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Kort voor 19.30 uur meldde een woordvoerder dat het vuur eraf was maar men nog lang bezig zou zijn met het nablussen van de brand. 
Er werden extra blusvoertuigen en manschappen ingezet om de grote brand in het natuurgebied te bestrijden. Een natuurbrand kan snel uitbreiden en onvoorspelbaar en onbeheersbaar worden. Daarnaast is het in een natuurgebied moeilijk om aan bluswater te komen, daarom werden er extra waterwagens naar het natuurgebied bij Moergestel gestuurd. Ook kwam er hulp van brandweercollega's uit België.
Een politiehelikopter heeft korte tijd boven het natuurgebied gecirkeld, om in te kunnen schatten hoe groot de oppervlakte van de brand ongeveer was en wat de rookontwikkeling deed. Brandweerlieden zijn nog lange tijd aanwezig geweest om de brand na te blussen, de brand te controleren en nat te houden. 

Foto's: Remco Rooijakkers

Ga terug naar het archief