Reportages

Brandweerposten oefenen samen bij horecagelegenheid


Datum: dinsdag 11 oktober 2011

Locatie: Vresselseweg, Sint-Oedenrode


Op dinsdagavond 11 oktober stond de jaarlijkse gezamenlijke oefening van de brandweerposten Sint-Oedenrode en Son en Breugel op het programma. De twee posten beide van een andere veiligheidsregio oefenen één keer per jaar gezamenlijk om in de praktijk goed op elkaar te zijn afgestemd in geval van een echte calamiteit. Als object werd dit jaar De Vresselse Hut gelegen aan de Vresselseweg in het buitengebied van Sint-Oedenrode gekozen waar een realistische brand geënsceneerd werd waarbij ook nog eens veertien personen vermist waren.
Omstreeks 20:00 uur werd het startsein voor de oefening gegeven. Nadat de eigenaar van de horecagelegenheid telefonisch melding had gemaakt van de brand kwam de eerste tankautospuit van Son en Breugel na enkele minuten voor rijden. In de keuken van De Vresselse Hut was brand uitgebroken welke voor veel rookontwikkeling zorgde. Snel werd er opgeschaald en kwamen er meerdere voertuigen van de beide brandweerposten ter plaatsen. Naast de plaatselijke brandweerleden hadden ook de Officier van Dienst en de Adviseur Gevaarlijke Stoffen een rol in deze oefening.
Door de brand was de stroom uitgevallen waardoor wat apparatuur warm liep en op een andere locatie in het pand voor een tweede vuurhaard zorgde. Tijdens het COPI-overleg werd de bouwkundige tekening van het object bij kaarslicht grondig bekeken waarna een plan van aanpak gemaakt werd. Nadat alle brandweerlieden waren ingezet verliep de oefening gecoördineerd en goed. Met man en macht werd in de zware rook gezocht naar de veertien vermisten slachtoffers.
Ook de politie verleende haar medewerking bij deze oefening. Zij waren met maar liefst zes man actief om de oefening mede in goede banen te leiden. Tevens zorgde zij ervoor dat het verkeer op de Vresselseweg een goede doorgang kon vinden tussen de vele brandweerwagen, slangen en hulpverleners. Enkele beoordeelaars keken toe hoe de oefening die avond verliep en indien nodig stuurde zij ter plaatse wat bij. Na ongeveer anderhalf uur was de brand geheel geblust en waren alle veertien vermisten overgedragen aan de ambulancedienst.

Ga terug naar het archief