Reportages

Hulpdiensten rukken massaal uit voor lekkage bij ASML


Datum: donderdag 13 oktober 2011

Locatie: De Run, Veldhoven


In de nacht van woensdag op donderdag rukten de hulpdiensten rond 00.30 uur massaal uit voor een vermoedelijke lekkage op het terrein van ASML aan De Run in Veldhoven. Surveillerende politieagenten hoorde een enorm lawaai en sloegen groot alarm nadat zij een soort van gasontwikkeling hadden waargenomen. Nadat de brandweer zich bovenwinds had opgesteld zijn er direct metingen verricht.
Al snel kon men vaststellen dat het ging om een lekkage van vloeibare stikstof. Opzich een ongevaarlijke vloeistof welke koud is waardoor het een soort van zichtbare nevel veroorzaakt in de buitenlucht. Verder kan het bij aanraking brandwonden veroorzaken. Volgens de Officier van Dienst heeft er ergens in het fabricageproces op het terrein van ASML een drukverhoging plaatsgevonden waardoor de vloeibare stikstof werd afgeblazen.
Door de beveiligingsdienst werden vanuit Amsterdam de kleppen weer gesloten waardoor het gevaar was geweken. In de loop van de dag zullen technici onderzoeken wat de oorzaak is geweest van het afblazen van de vloeibare stikstof.

Ga terug naar het archief