Reportages

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf aan de Sonse Heideweg in Sint-Oedenrode


Datum: zaterdag 20 februari 2021

Locatie: Sonse Heideweg, Sint-Oedenrode


Video: Klik hier om de video te bekijken


SINT-OEDENRODE - Bij een legkippenbedrijf aan de Sonse Heideweg in Sint-Oedenrode is het vogelgriepvirus (variant H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het getroffen bedrijf liggen 2 andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen, werden het besmette bedrijf en de 2 andere bedrijven geruimd. Op het besmette bedrijf gaat het om circa 35.000 dieren. De andere twee bedrijven bevatten circa 49.920 en 47.000 dieren. De ruimingen werden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode liggen nog eens 7 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden allen bemonsterd en onderzocht op de vogelgriep.
In de 10 kilometerzone rondom het getroffen bedrijf liggen daarnaast nog eens 26 andere pluimveebedrijven. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint-Oedenrode. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Foto's: Sander van Gils

Ga terug naar het overzicht