Reportages

Veertien personen naar ziekenhuis na klachten over gaslucht


Datum: zondag 16 oktober 2011

Locatie: Baroniestraat, Boxtel


Zondagavond omstreeks 21:15 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een gaslucht in een appartementencomplex aan de Baroniestraat in Boxtel. Bij aankomst van de brandweer was een medewerker van Enexis (netwerkbeheerder) al ter plaatsen een onderzoek gestart. Metingen van de brandweer duidde op een iets verhoogde concentratie van gas waarop de gaskraan direct werd dichtgedraait. Omdat verschillende bewoners van het zes appartementen tellende complex klaagde over hoofdpijn en misselijkheid zijn direct alle zes de appartementen ontruimd.
In een woning aan de overzijde van de straat werden alle geëvacueerde mensen opgevangen door hun behulpzame overbuurman.  De ambulancedienst die inmiddels al in grote getale aanwezig was ontfermde zich over de vele personen. In totaal werden veertien personen voorzien van zuurstof waarna ze per ambulance overgebracht zijn naar diverse ziekenhuizen in 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Vele ambulances reden af en aan de door Boxtelse straten en ook een traumateam werd ingevlogen.
Omstreeks 22:15 uur werd een GRIP 2 situatie afgekondigd vanwege de vele personen welke moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis.  Het COPI-overleg vond plaats in een van de vergaderruimten van het naastgelegen pand van de Boxtelse woonstichting. De getroffen appartementen welke zijn ontruimd zijn overigens niet van de woonstichting maar in eigen beheer. Ook burgemeester Frank van Beers van de gemeente Boxtel kwam deze avond zelf ter plaatse bij het incident aan de Baroniestraat. Hij sprak onder andere met de geëvacueerde bewoners.
De hulpdiensten overlegde tot laat over de situatie ter plaatse. Inmiddels zijn alle veertien personen ontslagen uit het ziekenhuis. In de ochtend van maandag 17 oktober zal de afdeling 'Bouw en Woningtoezicht' van de gemeente Boxtel uitgebreid onderzoek doen om de exacte oorzaak van de eventuele gaslucht te achterhalen. De brandweer zorgde er in ieder geval voor dat een CV-ketel werd uitgeschakeld welke vermoedelijk de oorzak is van dit alles. Nadat de woningen zijn geventileerd verrichte de brandweer opnieuw metingen. Hieruit bleek dat de situatie veilig was.

Ga terug naar het archief