Reportages

Grote ontruimingsoefening IC-afdeling Catharinaziekenhuis


Datum: zaterdag 22 oktober 2011

Locatie: Michaelangelolaan, Eindhoven


Op zaterdag 22 oktober is maar liefst drie keer de IC-afdeling van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven ontruimd. Vanwege de bouw van een gloednieuwe IC-afdeling welke op 5 december in gebruik wordt genomen, kon er nu uitgebreid geoefend worden. Volgens afdelingsmanager Paul Kuijpers was dit de perfecte gelegenheid om een grootschalige oefening te houden in samenwerking met de diverse hulpdiensten.
In een van de patiëntenkamers op de IC-afdeling van het Eindhovense ziekenhuis was brand uitgebroken waarbij veel rookontwikkeling vrij kwam. Na goed overleg tussen de medewerkers van het ziekenhuis en de mensen van de brandweer werd al snel duidelijk dat de gehele afdeling ontruimd moest worden. In colonnes van bedden met patiënten werden zei allemaal door de nieuwe gangen naar een veilige zone gebracht. Dit gebeurde vrijwel geheel door de medewerkers van de IC-afdeling welke op hun vrije zaterdag terug kwamen in samenwerking met de BHV mensen van het ziekenhuis welke ook gealarmeerd waren voor deze calamiteit. Hierdoor kon de brandweer zich concentreren op de brandbestrijding.
Na de ontruimingsoefening werd direct een evaluatie gehouden waarbij enkele leermomenten naar voren kwamen. Het voornaamste wat hieruit naar voren kwam was dat de communicatie tussen de brandweer en het deskundige personeel van het ziekenhuis wat van groot belang is bij dergelijke ontruimingsoefeningen. Tevens werd door alle medewerkers die mee werkte aan deze oefening welke in totaal drie keer werd gehouden een evaluatieformulier ingevuld. De afdelingsmanager Paul Kuijpers spreekt van een geslaagde en leerzame oefening en is blij met de gelegenheid welke zich zaterdag heeft voortgedaan.

Ga terug naar het archief