Reportages

Voormalig klooster ontruimd vanwege hoge concentratie asbest


Datum: dinsdag 13 december 2011

Locatie: Nijnselseweg, Sint-Oedenrode


Dinsdagmiddag is het voormalige klooster aan de Nijnselseweg in Sint-Oedenrode ontruimd. Reden van ontruiming is dat naar aanleiding van een eerder gestart onderzoek is gebleken dat er een te hoge concentratie asbest aanwezig was. De 48 inwonende Poolse bewoners van het tot appartementen omgebouwde klooster worden ter plaatse opgevangen en elders ondergebracht.
Vanwege het feit dat niet bekend is hoelang de bewoners zijn blootgesteld aan deze hoeveelheid asbest bestaat de kans dat de deeltjes door de bewoners zelf kunnen worden verspreid. Alle bewoners worden op locatie op een specialistische manier gereinigd. Dit gebeurde in een mobiele wascabine. Ook de kleren worden gewassen door een gespecialiseerd bedrijf. Na deze grondige schoonmaakbeurt zijn de bewoners met diverse taxibusjes elders ondergebracht.
Omdat de eigenaar van het pand andere plannen had op de locatie van het voormalige klooster / appartementencomplex is afgelopen vrijdag een onderzoek gestart naar de aanwezige asbest in het pand. Volgens een woordvoerster van de politie is na metingen in een bepaalde ruimte een dusdanige hoeveelheid asbest gemeten welke vele malen hoger is dan de door het Ministerie van VROM vastgelegde hoeveelheid.
Aan het einde van dinsdagmiddag werd dan ook acuut overgegaan tot het ontruimen van het complex. Momenteel is het pand volledig vergrendeld en het terrein rond het complex aan alle kanten afgezet door de politie. In de nabij volgende dagen zal verder onderzoek worden verricht en moet er meer duidelijk worden.

Ga terug naar het archief